Schaatsers eisen recht op arbeid

Brief naar Europese Commissie om startverbod in Dubai van Internationale Schaatsunie van tafel te krijgen

Het is nu of nooit. Dat was gisterochtend de krachtige taal van oud-shorttracker Niels Kerstholt in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Kerstholt ontvouwde daar, samen met oud-schaatser Mark Tuitert, een brief die is gericht aan de Europese Commissie.

Centrale vraag aan Margrethe Vestager, Eurocommissaris van mededinging, is: kan een sportbond, zoals de ISU (de Internationale Schaatsunie), een levenlange schorsing opleggen aan atleten die mee willen doen aan wedstrijden buiten organisatie van de bond om? "Waar ligt de grens?" vraagt Tuitert zich af. "Waar houdt de macht van de ISU op?" In zijn ogen heeft een sporter het recht op arbeid en worden nieuwe, commerciële initiatieven nu de kop ingedrukt.

Aanleiding voor de brief is Icederby, een serie lucratieve wedstrijden in Dubai. Daarin zouden 's werelds beste schaatsers en shorttrackers het tegen elkaar moeten opnemen op een baan van 220 meter. Het prijzengeld kan daarin oplopen tot tienduizenden euro's. De ISU is fel tegen Icederby. Zij acht de wedstrijd in strijd met haar reglementen, mede omdat er op gegokt kan worden. De ISU wijst op de statuten, waarin staat dat deelname aan een wedstrijd buiten de sportbond leidt tot levenslange schorsing.

"Wat geeft een bond het recht hiertoe?", vraagt Tuitert zich af. Die vraag wil hij graag beantwoord zien. Het is voor het eerst dat (oud-)sporters aankloppen bij de Europese Commissie. Tuitert en Kerstholt worden bijgestaan door de Vlaamse hoogleraar mededingingsrecht Ben van Rompuy, die spreekt van 'een unieke kans' voor de Europese Commissie. "We zijn ervan overtuigd dat we juridisch sterk staan", meent Van Rompuy. Diverse politieke partijen wijzen op verrijking van het individu en zelfredzaamheid. "Maar dat wil niet zeggen dat de klacht ook wordt aangenomen. We hopen alleen dat de Europese Commissie het belang van de zaak inziet."

Niet alleen de monopoliepositie van de ISU staat ter discussie. Ook andere sportbonden tonen steeds vaker dictatoriale trekjes. Deze week nog stuurde de internationale judobond, de IJF, een brief naar alle judoka's, waarin werd gesteld dat het vanaf heden verboden is om uit te komen in een andere vechtsport. Tuitert, Kerstholt en Van Rompuy benadrukten dat hun zaak sportoverstijgend is. "Veel internationale bonden hebben dezelfde regels als de ISU", stelt Van Rompuy. "Daarom is dit zo belangrijk, het kan een precedent scheppen voor alle andere sporten."

Van een dialoog is vooralsnog geen sprake in schaatsland. Tuitert en Kerstholt stuurden een uitnodiging voor een gesprek naar ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta (76), maar een reactie bleef uit. Tegen meervoudig Olympisch kampioen Ireen Wüst liet Cinquanta eerder weten dat hij "niet met sporters praat". "Dat is toch te gek voor woorden?", foeterde Tuitert, de Olympisch kampioen van Vancouver. "Wat is dan het diepere doel van een bond? Om alleen maar te bestaan? Een bond is er juist voor de sporters en het publiek."

De brief, die gisteren werd verstuurd naar de Europese Commissie, werd ondertekend door twintig prominente (oud-)schaatsers en shorttrackers uit binnen- en buitenland, onder wie Sven Kramer, Ireen Wüst, Rintje Ritsma, Ard Schenk, Håvard Bøkko en Martina Sáblíková. Het krijgen van steun was 'zo gepiept', meldde Tuitert.

De Deense Vestager liet via Twitter weten de brief te hebben ontvangen. Ze gaat ernaar kijken, beloofde ze, maar een reactie zal wellicht nog even op zich laten wachten. Wordt vervolgd dus.

Ook Icederby zit in de wachtkamer. Want zonder schaatsers geen wed strijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden