Schaatsen / Tien jaar gekrakeel langs de baan

Tien jaar na het eerste avontuur van Rintje Ritsma worstelt schaatsbond KNSB nog altijd met de commercie en de topsport. De onvrede woekert voort, pal voor een olympisch seizoen.

Edo Sturm

Niet vies van wat goedkope publiciteit trekken de verenigde merkenteams deze weken weer van leer tegen de KNSB en dat is niet voor het eerst. Ze verwijten de bond laksheid, een gebrek aan respect en slagvaardigheid en hebben zelfs hun twijfels over het 'intellectuele vermogen' van bestuurders, zoals TVM-baas Bos zei. Het lijkt of er in tien jaar tijd, sinds de commerciële revolutie van Rintje Ritsma, niets is veranderd.

De nieuwste rel draait om het uitblijven van afspraken over de sponsoring voor de periode 2006-2010. De KNSB had eerder beloofd dat er een overeenkomst zou liggen vóór het seizoen dat maandag in Heerenveen met kwalificatiewedstrijden echt begint. Maar in het hoofdkwartier in Hoogland is men daar achteloos overheen gestapt. Het gevolg bij de grote geldschieters van de merkenteams, en eventuele nieuwe sponsors, is onduidelijkheid over de route ná Turijn.

De schaatsbond blijkt nog altijd niet in staat de commercialisering en professionalisering in goede banen te leiden. Sinds 1995 was het een natuurlijke reflex om defensief te reageren op de ontwikkelingen. Toen commissielid Jan Augustinus het in 1997 waagde te voorspellen dat de kernploeg in de toekomst op de helling zou gaan, werd hij geschorst. Een jaar later durfde voorzitter Wim Schenk te zeggen dat de opkomst van privé-ploegen in navolging van de wielersport doping in de hand zou werken. Toen topsportcoördinator Ab Krook twee jaar terug pleitte voor een aparte topsportpoot binnen de bond werd hij van bovenaf op de vingers getikt.

Hoewel de miljoenen inmiddels al jaren richting het ijs stromen, via de merkenteams maar ook vanuit de bondssponsors, is het de schaatsbond nog altijd niet gelukt een toegesneden topsportmodel daarvoor op poten te zetten. Voorzitter Jacob Reitsma, CDA-burgemeester te Wymbritseradiel, wees altijd op het belang van de breedtesport. En bondsdirecteur Arie Kauffman wordt als te rigide ervaren.

Vorig jaar hield adviesbureau Boer&Croon de schaatsbond tegen het licht. Dat resulteerde in oktober 2004 in een rapport. De interne projectgroep 'Topsport binnen de KNSB' heeft op basis daarvan in augustus concrete aanbevelingen gedaan. De belangrijkste daarvan was de aanstelling van een technisch directeur. Zaterdag wordt voor de functie een advertentie geplaatst in de kranten. De beoogde kandidaat Gerard Kemkers is niet beschikbaar. Hij heeft bijgetekend bij TVM. Krook komt niet in aanmerking. Hij pakt na de Winterspelen opgelucht zijn biezen.

De bondssponsors Aegon en Deloitte hebben de intentie om tot 2010 door te gaan. Over de verdeling van logo's op de pakken en aanverwante heikele thema's moet echter nog worden gestoeid. Loek Hermans heeft op verzoek van de KNSB veel eerder al een rondgang gemaakt langs alle partijen. Zijn rapport is nu in handen van bureau Pro Sport dat alle gesprekken in goede banen moet gaan leiden.

Rapporten zijn er genoeg, het wordt tijd dat de KNSB daadkracht en visie gaat tonen. Na tien jaar gekrakeel dient er eindelijk een werkzame topsportstructuur te komen die voorkomt dat het naast de baan altijd maar blijft rommelen. De vrees van Krook, dat deze nieuwe heisa de prestaties negatief kan gaan beïnvloeden, lijkt wat voorbarig. Al kan de onzekere toekomst van de Postcodeloterij-ploeg (Wennemars, Timmer, Tuitert) gaan knagen, waarbij de onvrede richting bond snel kan opspelen.

Terwijl de veertig (semi-)professionele rijders in snelle pakken en op klapschaatsen weer op jacht gaan naar records beweegt de overkoepelende bond zich nog altijd voort in een tempo dat doet denken aan wollen mutsen en Friese doorlopers. Zonder te beseffen het goud al in handen te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden