Schaatsen over de Gudzekop

Heerlijk Hollands, die schaatsgekte van vorige week. Of nieuwe hysterie? De lezers kijken terug. De betovering van natuurijs is alleen te vinden waar géén massa's zijn.

Vermijd toertochten
Ik heb volop genoten en de schaatsgekte maar gelaten waar die thuishoort: bij Twitter, Facebook en de andere sociale media. Als 60-plusser neemt de schaatskoorts bij mij toe zodra het wat langer vriest. Zwaaien en zwieren over het ijs is in de winter wel het mooiste wat er is. Schaatsgekte kun je zelf ontlopen; ik sla de meeste toertochten over vanwege de grote drukte. In Noord-West Overijssel is altijd wel een rustige plaats te vinden om de ijzers onder te binden. Schaatsen is mooi, maar het moet geen colonnerijden worden. Wie de 'gemaakte gekte' aan zich voorbij laat gaan, heeft vast een prachtige week gehad.

Albert Kerssies Beilen

Lotsverbondenheid
Dansend langs roestbruin riet,

tranen in je ogen van vrieskou, sneeuw, zonlicht, geluk misschien. Schaatsen is vliegen met gesloten vleugels.

Alsof we een blanco bladzijde beschrijven; bij elke slag, elke kras een veeg teken

aan de ijsvloer toevoegend, los- en

lotsverbonden door wind die we zelf maken.

Verder over vaarten, sloten en meren met namen als toverspreuken: Gudzekop, Fammensrakken, Langstaartenpoel.

Je kunt ze lezen, horen noemen

maar ook zelf bijna proeven.

Aankomen is ontwaken uit dromen

die in doorwaakte nachten

nog vaak terug zullen komen.

Jan Sibbel Langweer

Levensgevaarlijk ijs
Mijn dochter zond mij vorige week een foto van de Kralingse Plas in Rotterdam. Aan de oever was een groot bord te zien met opschrift: 'Levensgevaarlijk ijs, niet betreden'. Op de achtergrond een groot aantal schaatsers op het ijs. Zij schreef erbij: 'Tijdens mijn hardlooprondje weer een hoop analfabeten gezien'. Een man naast haar maakte dezelfde foto - om daarna te gaan schaatsen. Op Facebook dook de foto ook op, met na een tijdje de reacties 'Dit vind ik leuk'. Ik wilde daar nog reageren dat deze gekte helemáál niet leuk is. Maar ja, zo'n knop heeft Facebook niet.

Theo Roelofs Rotterdam

Het zit in het DNA

Zelf behoor ik tot die mensen die ijs het liefst zien in een schaaltje met flink wat slagroom en een behoorlijke scheut chocoladesaus. Toch vind ik het een prachtig gezicht als massa's landgenoten zich op het bevroren water wagen. Hier is geen sprake van een nieuwe hysterie, eerder van iets wat in het DNA of de genen zit van veel Hollanders: het verlangen om de strijd aan te gaan met de elementen. En dat is al eeuwen zo in dit ooit zo mooie, en soms bevroren, landje aan de zee.

Willem Vizee Tiel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden