Schaatsen op de Keizersgracht in Amsterdam? Blijf hopen

Schaatsen op de Keizersgracht, ergens tussen 1930 en 1940.Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/Fotograaf onbekend

In het centrum van Amsterdam mag niet meer worden gevaren. Schaatsliefhebbers dromen al van de Keizersrace, de beroemde schaatswedstrijd op de grachten. De laatste was in 2012.

"Ik kan het bijna niet geloven", zegt Wim Bohnenn. Hij organiseerde al vier keer de Keizersrace, een schaatswedstrijd op de Keizersgracht in Amsterdam, en staat te popelen voor de vijfde keer. Die is iets dichterbij gekomen nu er een vaarverbod is ingesteld op een paar grachten aan de westkant van de binnenstad. "Ik heb het stof al van de draaiboeken geveegd. Maar voor de wedstrijd heb ik nog zeker een week vorst nodig."

Geloven? Nauwelijks. Maar hopen kan altijd. Op de Brouwersgracht ligt al een heel dun laagje ijs, sterk genoeg om een meeuw te dragen, twee meeuwen zelfs, en echt geen kleine. Maar om de hoek, in de Prinsengracht en de Keizersgracht ligt niet meer dan een vliesje en het grootse deel van de grachten ligt volledig open.

IJsnota fase 1

Waternet (dat het Amsterdamse water beheert) doet er alles aan. Een paar dagen geleden haalde het zijn 'IJsnota' al uit de kast, waarin beschreven staat onder welke omstandigheden ijsbevorderende maatregelen gepast zijn. Fase 1 ('eerste ijsvorming plus voorspelling nachtvorst') was gisteren aangebroken en dus kwam er een vaarverbod om een 'beperkt schaatsrondje in het centrum' dichterbij te brengen. Fase 2, een uitgebreider vaarverbod bij 'een periode van vijf dagen aanhoudende matige tot strenge vorst 's nachts en lichte vorst overdag' is nog ver weg. Maar Waternet heeft zelf maar alvast Bohnenn van de Keizersrace gebeld.

De nu afgesloten grachten zijn niet erg belangrijk voor het vaarverkeer, ook niet voor rondvaarten. Intussen is er ook een sluis gesloten en sommige gemalen zijn stilgezet. Dat kan best, zegt ijsmeester Martine Lodewijks van Waternet. "Ook al omdat het de afgelopen weken weinig geregend heeft. Er staat niet veel water in de polders dat moet worden afgevoerd."

Keizersrace in 2012: Freya Reitsma aan kop in de finale voor de meisjes.

Ook Rijkswaterstaat werkt mee, door kalmer aan te doen met de spui bij IJmuiden. "Het hele gebied van IJmuiden tot de Lek staat in open verbinding met elkaar", legt Lodewijks uit. "Dus als die spui voluit staat, blijft ook het water in de grachten in beweging."

Verlangen naar 2012

Bohnenn haalt nog maar eens herinneringen op aan de laatste Keizersrace, in 2012. 'Anton Pieck-achtige taferelen' ziet hij voor zich. "Lichtjes op het ijs, alleen maar Amsterdamse muziek, geen hiphop. 25.000 toeschouwers, die de polonaise liepen om warm te blijven, omwonenden deden de ramen open en dansten mee. Er viel geen onvertogen woord."

Maar zover is het dus nog niet. "Ik zie die beelden uit Friesland, met een enkele schaatser op krakend ijs. Dat is voor de Keizersrace lang niet goed genoeg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden