schaatsen interview / Kuiper leert allrounders sprinten

Schaatscoach Geert Kuiper keerde dit jaar terug bij de TVM-ploeg. Vooral met zijn expertise over sprinten hopen de allrounders het gat met de wereldtop te dichten.

Hij was even verbaasd als vereerd toen de TVM-schaatsploeg hem dit voorjaar vroeg of hij een jaar na zijn ontslag weer in dienst wilde komen. Kuiper twijfelde geen moment. De man die vorig jaar zijn vertrek had afgedwongen, Gerard van Velde, reed niet meer bij TVM. Last van wrok tegenover de teamleiding had de Fries niet. „Als coach in de topsport loop je altijd het risico om een keer uitgehoest te worden. Ik ben nooit boos geweest. Ik had zelfs enig begrip voor Van Velde.”

Hoofdcoach Gerard Kemkers haalde Kuiper terug in zijn staf, vanwege zijn timmermansoog voor technische details en vooral om zijn specifieke kennis van starten en sprinten. Bij de allrounders van TVM leefde na het olympische seizoen sterk de behoefte om op dat vlak veel te verbeteren. De 500 meter is in de grote vierkamp van cruciaal belang geworden. Sven Kramer, Carl Verheijen, Ireen Wüst en Renate Groenewold hadden dat meestal hardhandig ervaren in de confrontaties met de buitenlandse concurrentie.

Kuiper, zelf oud-sprinter, volgde hen vorig seizoen vanaf de zijlijn. „Vooral Sven en Ireen hebben als persoon en atleet sprintmogelijkheden. Het zijn explosieve types, ook in hun doen en laten. Henk Gemser noemde dat altijd onderhuids sprintgedrag. Maar ze maakten nog veel fouten. Het hele lichaam van Sven was op de 500 meter zo slap als wat. Hij gebruikte wel veel energie, maar niet effectief. Ireen had wel de explosiviteit, maar was veel te wild in haar bewegingen. Topsprinters hebben de volmaakte balans tussen felheid en een beheerste uitvoering.”

In de zomer werden in de krachttrainingen eerst de fysieke voorwaarden gelegd voor andere accenten. Stevigere spieren rond het bekken en een grotere lenigheid waren vereist bij de allrounders. Kuiper merkte dat het werkklimaat bij TVM aanzienlijk veranderd was. Individualisten als Van Velde en Ritsma waren er niet meer. „Dat waren persoonlijkheden die hun eigen manier van doen niet wilden opofferen aan die van de groep. Dan krijg je botsingen. Van Velde wilde niet dat anderen achter hem aan schaatsten bij temporondjes. Dan kon hij zich niet concentreren. Nu hebben we allemaal mensen die het groepsbelang onderschrijven. Sven en Carl rijden in trainingen vaak achter Erben Wennemars. Ze wennen dan aan die hoge snelheid, die andere vaardigheden eist.”

De resultaten zijn evident. In de eerste wereldbekerreeks was de TVM-formatie al ongekend succesvol. Kramer, Wüst, Groenewold, Wennemars, Verheijen en Nijenhuis zorgden voor zes overwinningen en 21 podiumplaatsen. Nu de periode van de grote toernooien aanbreekt – komend weekeinde worden op het NK allround in Heerenveen de EK-tickets verdeeld – blijken de allrounders van TVM ook in trainingswedstrijdjes veel progressie te hebben geboekt in het korte werk.

Kramer scherpte zondag in Thialf zijn record op de 500 meter voor de tweede keer binnen een week aan tot 36.58, Wüst is dit seizoen op de sprint gemiddeld bijna een seconde sneller dan vorig jaar. Verheijen nam een hap uit zijn eigen record op de 1000 meter. „Met een goede 500 meter kunnen ze Fabris of Davis en Friesinger meteen onder druk zetten. Dat is psychologisch heel belangrijk.”

De hele TVM-formatie blijft de komende weken in Nederland. „Een bewuste keuze. We willen dit groene geheel zo veel mogelijk met elkaar laten optrekken”, zegt Kuiper, die het voordeel heeft dat hij gewoon thuis op zijn boerderij in het Friese Oldeholtwolde kan slapen. Daar runt hij samen met zijn zoon een bedrijf met zestig koeien. „Dat ik er een ander leven naast heb, heeft me vorig jaar geholpen. Maar ik doe nu gelukkig weer wat ik goed kan: topschaatsers begeleiden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden