Schaatsen en ringsteken op het ijs

Overal wordt geschaatst, maar lang niet overal is het ijs betrouwbaar. De KNSB heeft landelijk nog geen tien toertochten officieel erkend. Voorspellingen over een Elfstedentocht zijn wisselvallig.

IJs maakt de mooiste natuurgebieden toegankelijk. De open vlaktes van de Weerribben en Wieden, de kleine slootjes en dorpen van Waterland en de voormalige veengebieden bij Ankeveen.

Ineens blijkt het land ook honderden ijsclubs en bestuurders te bergen. Ze zijn deze dagen continu op en rond het ijs te vinden. Veel banen bij clubs zijn al open, maar het mooiste is een officiële toertocht en dan moet het ijs 12 centimeter dik zijn.

In Overijssel, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland prijzen ze zichzelf gelukkig. In de Kagerpolder troosten ze zich met kinderwedstrijden. Op de kleine Waverhoek, bij natuurgebied de Botshol, blijft het vanavond nog even bij een potje ringsteken.

Zelfs Giel van Westen van ijsclub ’t Zwin blijft hopen. Een beetje tegen beter weten in. Het ijs op de Damse Vaart tussen Sluis en Brugge is nog maar tien centimeter dik en Zeeland scoort wat betreft nachtvorst niet bepaald goed. Daar komt bij dat al wel veel mensen het ijs opgaan. „Zo vlak bij België is dat een extra handicap”, zegt Van Westen. „Belgen schaatsen amper, maar ze gaan wel massaal wandelen op het ijs, dames compleet met wandelwagens. Helaas brengen ze zout mee van de walkant. Daar wordt het ijs niet beter van.” Als er in Zeeland nog een toertocht komt is het de enige officieel erkende internationale tocht: vier kilometer op Nederlands water, meer dan tien in Vlaams gebied.

Harry Geurts, woordvoerder van het KNMI, moet Van Westen teleurstellen. In het noorden en westen komt de temperatuur vandaag boven nul. „Al zal het ijs daarvan nog niet smelten, het groeit ook niet verder aan.” Het KNMI kan moeilijk voorspellingen doen over ijsdiktes. Grof gezegd betekent elke nacht met vijf graden onder nul, ongeveer 1 centimeter ijs erbij. Maar ook andere weersomstandigheden zijn van invloed. Bewolking tempert ’s nachts de afkoeling, maar beschermt het ijs overdag tegen de warme zon. Wind versnelt het bevriezingsproces, maar houdt ook wakken in stand.

In Limburg en de Achterhoek is er de afgelopen dagen zeker ijs bijgekomen, weet Geurts. „Daar vroor het de afgelopen nachten plaatselijk 18 graden.”

Op www.knsb.nl staan alle toertochten die worden gehouden. Als een tocht onder auspiciën van de KNSB doorgaat, is er de garantie dat er zo veilig mogelijk kan worden geschaatst en dat de route en het ijs voortdurend worden gecontroleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden