schaatsen ek allround / Tuitert weet nu wat relativeren is

Hij was ooit kroonprins, maar mede door valpartijen en blessures zakte hij de laatste jaren in de orde van allrounders. Het EK in Collalbo moet Mark Tuitert (26) weer een treetje hoger brengen.

Wat er in 2001 in een ander Italiaanse bergdorpje, Baselga di Piné, gebeurde was achteraf een voorbode van het grillige verloop van zijn loopbaan. Tuitert leek als 20-jarige op weg naar zijn eerste Europese titel allround toen hij op de 1500 meter op een blokje stapte en op een brancard het toernooi verliet. De verwachtingen die hij op én buiten het ijs altijd wekte, heeft hij zelden in kunnen lossen.

Dat heeft hem veranderd. De hemelbestormer van 2001, toen Peter Mueller zijn coach was, heeft leren relativeren. ,,De gedrevenheid en de wil is er nog steeds, maar ik spreek niet zo snel meer dingen uit. Het zit nu meer van binnen. Toen ik jong was had ik af en toe een hele grote bek. Ik legde me zo veel druk op dat het moeilijk was daaraan te voldoen. Als het even niet lukte durfde ik dat niet toe te geven. Je creëert je eigen gedachtenwereld en die nam ik mee het ijs op.”

Achter zijn zelfverzekerde presentatie rond de baan ging een fysiek en mentaal kwetsbare schaatser schuil. Hij had Pfeiffer, was overtraind en regelmatig geblesseerd. In januari 2004 klopte ineens alles. De kroonprins van het Nederlandse allrounden loste zijn belofte in met een Europese titel met een nieuw wereldrecord punten. Hij zou jaren gaan heersen, was de voorspelling. Drie jaar later trekt Tuitert de conclusie dat hij op dat toernooi voor het laatst het gevoel heeft gehad dat ’alles klopte’. Sindsdien zoekt hij naar het evenwicht tussen lichaam en geest.

Hij heeft fouten gemaakt, erkent hij schoorvoetend. Na zijn Europese titel van 2004 liet hij zich overal fêteren. Op het WK stonden vervolgens de Amerikanen Davis en Hedrick op als nieuwe heersers. Tuitert: ,,Ik ben een paar keer flink op mijn bek gegaan. Ik was al jong goed en dan komt er veel op je af. Sponsorcontracten, media, fans; daar moet je mee leren omgaan. Dat kan killing zijn. Je moet aan ieders verwachtingspatroon voldoen, terwijl je eigenlijk alleen je eigen prestatie voorop moet zetten.”

Zijn broze reputatie bevestigde hij vorig seizoen toen hij door één wankele bocht de 1500 meter op de Spelen van Turijn miste. Voor het WK allround raakte hij vervolgens aan zijn rug geblesseerd. De tegenslag zette zich dit seizoen voort. Op het NK afstanden eind oktober liep hij een liesblessure op. Het herstel duurde zes weken. Nipt wist hij zich op het NK allround te plaatsen voor het EK. ,,Op het NK was ik bang dat die blessure terug zou komen. En een schaatsseizoen is zo kort. Als je één keer de boot mist kun je al bijna weer gaan trainen voor het volgende seizoen.”

Doordat hij de afgelopen maanden weinig op snelheid heeft kunnen trainen weet hij dat een titel er op dit EK nog niet in zit. Sven Kramer, Carl Verheijen en de Italiaan Fabris streefden hem de afgelopen jaren voorbij. ,,Ik ben twee of drie jaar niet in de buurt geweest van de echte top. Laat ik eerst maar eens tonen dat ik er weer bij hoor. Het NK was vooral een overwinning op mezelf. Ik moest daar zien te overleven en dat is me gelukt. Ik merk nu dat ik weer vrij durf te schaatsen. Op dit EK wil ik een stap zetten, op het WK de volgende.”

De onbevangen schaatser van weleer is hij niet meer. Maar de wil om terug te vechten is nog net zo groot. Het is zaak om rustig te blijven in het hoofd, zegt hij. ,,Het diepe zelfvertrouwen krijg je alleen terug als je een bevestiging krijgt in snelle tijden. Daar ben ik naar op zoek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden