Schaapherder luis in de pels Bij Het Zuidhollands landschap regent het bedankjes

ROTTERDAM - Directeur B. L. Polderman van Het Zuidhollands landschap heeft nooit iets tegen de schaapskudde gehad: “Ik sta heel positief tegenover schaapherder Hallensleben en zijn kudde, ook in de nabijheid van ons mogelijk in de Eschpolder te vestigen kantoor.”

Met gefronste wenkbrauwen en teleurstelling hebben drs. Polderman en zijn adviseur grondverwerving, ir. C. van der Burgt, kennisgenomen van de grieven over hun stichting van Arie Hallensleben - schaapherder in het Rijnmondgebied - in een interview met Trouw. Hallensleben en zijn kudde hebben al jarenlang onderdak in de vervallen boerderij de Rozenhof in de Rotterdamse polder De Esch bij de Brienenoordbrug. Maar sinds de stichting Het Zuidhollands landschap zich wil vestigen in de te restaureren boerderij, en daarover onderhandelt met de stichting Volkskracht historische monumenten en de gemeente Rotterdam (eigenaar van de hoeve), voelt Hallensleben zich opgejaagd.

Volgens de schaapherder kan hij niet op de boerderij blijven, terwijl aanwezigheid bij de kudde, bijvoorbeeld bij lammeren, een vereiste is. En dat terwijl de kudde in de te restaureren schuur zal komen. Ook vindt hij dat hem een soort wurgcontract is voorgelegd, en mag hij maar 100 schapen houden. Uit protest daarover hebben bewoners van de Eschpolder zich achter hem geschaard en Redt de schaapskudde opgericht. Bij Het Zuidhollands landschap regent het inmiddels, na het Trouw-interview, boze brieven en bedankjes van donateurs.

Directeur Polderman vindt dat Het Zuidhollands landschap ten onrechte in de beklaagdenbank is gezet. “De stichting Volkskracht gaat de boerderij restaureren, na een erfpachtovereenkomst met de gemeente, eigenaar van de Rozenhof, en verhuurt straks de boerderij - na restauratie - aan ons als kantoor. Contractueel worden wij dus slechts huurder, en eventueel onderverhuurder van de schuur aan de schaapherder. Wèlke ruimte stichting Volkskracht voor Hallensleben bouwt, daar hebben wij geen enkele invloed op.”

“Onze mening is, zeker wat het wonen betreft, niet relevant. De stichting Volkskracht historische monumenten laat een restauratieplan maken, financiert alles, maar wil de boerderij niet geschikt maken voor bewoning. Zij wenst geen huurders in door haar gerestaureerde panden, dat is haar beleid.”

Ir. Van der Burgt van Het Zuidhollands landschap: “Na de restauratie moeten wij als onderverhuurder tot overeenkomst komen met Hallensleben voor de schuur. Ik heb de herder paar keer gesproken, er is hem een ontwerp-overeenkomst gestuurd, maar woonruimte boven de schuur zit er nu eenmaal niet in. De nieuwe schuur wordt van hetzelfde type als de bestaande krakkemikkige schuur, en hooiberg en boerderij worden weer helemaal opgeknapt voor miljoenen guldens.”

Omvang van de kudde

Wat vindt Het Zuidhollands landschap van de omvang van de kudde? “Wij hebben in de verbruikersovereenkomst een jaar geleden een aantal van 100 opgenomen, want de schuur laat er maar 100 toe.” Hallensleben had toch steeds volgehouden dat 100 schapen te weinig zou zijn voor het te begrazen gebied, dat ook de dijken omvat van Hoogheemraadschap Schieland? Ir. Van de Burgt: “Later zijn we hem tegemoetgekomen met een aantal van 140. Hij wilde ook, toen bleek dat hij een overeenkomst met ons kon krijgen, zelf teruggaan van de huidige 300 naar 175 schapen. Nu hebben we hem geschreven dat het aantal schapen niet onze zorg is.”

Goede buren

Directeur Polderman van het Zuidhollands landschap: “Wij zouden straks niets liever willen dan goede buren van Hallensleben zijn. Des te teleurstellender is het dat we, na twee tot drie keer de grieven met de bewoners-werkgroep te hebben uitgepraat, moeten constateren dat ze andere middelen zoeken. Dat hij en de kudde niet in de buurt van ons toekomstige kantoor zouden mogen komen wegens overlast, is nooit aan de orde geweest. Hij krijgt zijn eigen entree en uitgang naar de weilanden. En mijn medewerkers hebben gezegd dat er geen lobby tegen hem is gevoerd, wat de schaapherder beweert.”

Welke rol vervult de stichting Volkskracht historische monumenten, volgens die stichting zelf, in de strubbelingen? Ir. C. Pijlman van Volkskracht vertelt dat zijn stichting, die de boerderij wil kopen voor een symbolisch bedrag van één gulden en restaureren ten behoeve van Het Zuidhollands landschap, zich alleen heeft verplicht tot 'behoud van de schapenhouderij'. Het OBR, gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, eigenaar van de boerderij, heeft die verplichting opgenomen in de erfpachtovereenkomst met Volkskracht. “Dit houdt in dat de schuur schaapsstal moet worden. En daarmee is de omvang van de kudde ook bepaald. De schaapherder heeft nog verzocht om woonruimte bovenin de schuur, zodat hij bij de kudde kan wonen. Maar daar voelen wij niet voor, omdat wij in algemene zin geen panden restaureren voor bewoning.”

Nieuw is de mededeling van Pijlman dat Volkskracht 'ten behoeve van de omvang van de schaapskudde bereid is de schuur te vergroten'. “We hebben een voorstel daartoe - vijf meter langer maken van de schuur op verzoek van schaapherder Hallensleben - nu voorgelegd aan de Monumentencommissie, die dat moet goedkeuren.” De toch al nerveus geworden schaapherder - er houden zich wel erg veel instanties met hem bezig - wacht op de beslissing.

Hij zal er blij mee zijn dat de gemeente Rotterdam, die hem enige tijd geleden liet weten dat hij uit de boerderij werd gezet als hij zijn eisen niet matigde, hem nu waardeert. Volgens OBR-medewerker Dirk van der Schaaf is de kudde 'een positief element in de Esch, die zich heeft ontwikkeld tot een waardevol natuurgebied; daarin kan de schaapskudde een goede functie vervullen'.

Maar waar moet Hallensleben lijfelijk heen na restauratie van de door hem bewoonde, langzamerhand op instorten staande boerderij? Arie Hallensleben is in arren moede bij de gemeente gaan aankloppen om vervangende woonruimte. Wat het OBR hiervan vindt? Een woordvoerder: “Wij onderzoeken of wij hem - in die omgeving - een bepaalde woonruimte kunnen bieden.”

Marjolijn van den Assem, woordvoerster van de werkgroep polder De Esch en één van de oprichters van Redt de schaapskudde: “De schaapherder wordt al jaren van het kastje naar de muur gestuurd. Wij knokken nu voor het behoud van schaapskudde en voor de schaapherder, die woonruimte bij zijn kudde in de Esch nodig heeft. Vergeten wordt dat mede dank zij hem de Eschpolder is geworden tot een zeer bijzonder natuurgebied.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden