Scepsis over belasting Elisabeth.

Scepsis over belasting Elisabeth

Volgens premier Major nam de koningin haar besluit al een paar maanden geleden, maar had ze met het openbaar maken ervan tot volgend jaar willen wachten. Maar ja, na de forse kritiek op het doen en laten van het Britse vorstenhuis naar aanleiding van de gevolgen die de brand in (onverzekerd) Windsor Castle voor de belastingbetalers zal hebben (een reparatie-rekening van minstens 125 miljoen gulden), werd besloten er nu al mee naar buiten te komen.

Goedwillende kranten hebben het over 'een nieuwe start'. Andere staan er zeer kritisch tegenover en omschrijven de mededeling uit Buckingham Palace als een 'loos gebaar'. The Guardian denkt dat de koningin onder de druk van de openbare mening heeft toegegeven. The Sun heeft het over 'een genadige erkenning van de ontevredenheid onder het publiek'. En de Daily Star meldt in een kop op de voorpagina: 'Wham Bam, Thank you Ma'am.'

In feite heeft Elizabeth de klok gewoon teruggedraaid. Het was haar vader, koning George de Zesde, die zonder dat daar ruchtbaarheid aan werd gegeven, bij zijn aantreden in 1937 belastingvrijdom regelde. Haar grootvader had al gedaan weten te krijgen dat hij alleen over inkomsten uit zijn particuliere landgoederen belastingplichtig was.

Niet met terugwerkende kracht maar per 1 april 1993 kan koningin Elizabeth een belastingaanslag verwachten. Voor de Britten een nieuwe sport te raden welke bedragen de schatkist via het hof zullen toevloeien. Koningin Elizabeth geldt, hoewel haar zoon Edward dat vorige week met kracht tegensprak, nog steeds als een van de rijkste mensen ter wereld.

Volgens ramingen van de Financial Times verdient zij door goede beleggingen in aandelen, revenuen uit landerijen en de koninklijke stoeterij jaarlijks zo'n 175 miljoen gulden. Het persoonlijk vermogen van koningin Elizabeth wordt op 1,3 miljard gulden geschat.

Daarin zijn niet begrepen haar kostbare juwelencollectie, de vele kunstschatten die haar persoonlijk eigendom zijn en de kastelen en landhuizen van de Windsors. Verwacht wordt dat de koningin zal gaan vallen onder het hoogste belastingpercentage van veertig procent.

Drie leden van de koninklijke familie houden een uitkering van de staat: de koningin zelf (ruim twintig miljoen gulden), de 92-jarige koninginmoeder (1,6 miljoen gulden) en de hertog van Edinburgh (een miljoen gulden). De drie kinderen van Elizabeth, haar zuster Margaret en haar 90-jarige tante prinses Alice zullen voortaan door de koningin worden gehonoreerd voor de officiele verplichtingen die zij op zich nemen.

Als pleister op de wonde is bepaald dat de koningin geen belasting schuldig is over de hoge uitgaven die zij doet voor vliegreizen en het onderhoud van de koninklijke trein.

Prins Charles ontving in 1991 uit verpachtingen in Cornwall bijna negen miljoen gulden. Daarvan stond hij vrijwillig een kwart af aan de staat. Vanaf volgend jaar zal Charles jaarlijks vier miljoen gulden moeten gaan betalen.

Andere Eurpese vorsten betalen al lang belasting

Koningin Elizabeth neemt door belasting te gaan betalen geen uitzonderingspositie in vergeleken met collega vorstenhuizen. Zowel in Belgie, Nederland, Zweden als Spanje betaalt de royalty belasting, al zijn die tarieven soms versluierd. In Nederland zijn de Oranjes bijvoorbeeld goedkoop uit doordat zij een belangrijk deel van hun bezittingen hebben ondergebracht in stichtingen. Zij hebben, omdat zij zelf in het bestuur zijn vertegenwoordigd, een belangrijke stem in het kapittel. In de meeste gevallen behielden zij de zeggenschap over die bezittingen. De paleizen zijn sinds het begin van de jaren zeventig geen persoonlijk eigendom meer van onze koninklijke familie maar staatsbezit. De overheid betaalt het onderhoud ervan en stelt deze vorstelijke behuizingen aan de Oranjes ter beschikking.

De koninklijke families van Zweden, Denemarken en Noorwegen krijgen bescheiden toelagen van de staat en betalen daarover geen cent belasting. Koning Harald van Noorwegen schermt ermee dat zijn land 'de goedkoopste Europese monarchie'is. Dat neemt niet weg dat zijn familie goed is voor 600 miljoen gulden. Het vermogen van de Zweedse koning Carl Gustaf wordt op 20 miljoen gulden geraamd.

Zoon voor Stephanie

Prinses Stephanie van Monaco is eind vorige week in een ziekenhuis in Monte Carlo bevallen van een zoon, die zij de namen Louis Robert Paul heeft gegeven. De vader van de baby is de lijfwacht van de prinses, Daniel Ducrat. Stephanie heeft onlangs gezegd dat zij van plan is binnenkort met Ducrat te trouwen. Of de vader van baby Louis dan liefderijk in de familiekring zal worden opgenomen is nog maar de vraag. De verhouding tussen de prinses en haar vader prins Rainier is als gevolg van haar eigenzinnig optreden ernstig verstoord.

Prinses Stephanie heeft rumoerige jaren achter de rug waarin zij romances had met tal beroemde mannen. Op haar lijst met veroveringen staan de filmsterren Paul Belmonde, Anthony Delon en Rob Lowe. Daarnaast had zij affaires met een nachtclubeigenaar en een Duitse zakenman. "Dat behoort allemaal tot het verleden. Ik zal mijn tijd nu gaan besteden aan mijn man en mijn kind" , zei de prinses eerder dit jaar

Koninklijke agenda

Vandaag verricht koningin Beatrix in Den Haag de opening van de nieuwe huisvesting van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort

Woensdag 2 december opent prins Willem-Alexander in het Stedelijk Museum Het Prinsenhof in Delft een permanente expositie over prins Willem van Oranje. Prinses Margriet is op de avond van die dag in Schouwburg- en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Stichting Het Hoogeland. Dat is een landelijk centrum voor tweehonderd thuislozen en maatschappelijk gehandicapten die om uiteenlopende redenen niet zelfstandig in de samenleving kunnen functioneren.

Donderdag 3 december reikt prins Bernhard als regent van de Stichting Praemium Erasmianum in het Paleis op de Dam in Amsterdam de Erasmusprijs 1992 uit. Dit keer is die prijs toegekend aan het Spaanse Archivo General de Indias. Het Archief krijgt de Erasmusprijs omdat het sinds de oprichting in 1785 wezenlijk bijdraagt tot inzicht in en begrip voor de betrekkingen tussen Europa en LatijnsAmerika. De Spaanse minister van Cultuur Don Jordi Sole Tura zal de prijs in ontvangst nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden