Scepsis na 'draai' van Van Haersma Buma

CDA wil af van langstudeerboete Rutte en Roemer ontbreken in debat

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

"Het CDA wil af van de langstudeerboete." Met deze aankondiging wist Sybrand van Haersma Buma (CDA) tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Utrecht - voor een plein vol met studenten - vanaf het eerste moment alle aandacht op zich te vestigen. Er had een enorm gejuich moeten opstijgen uit het publiek, maar de twijfel overheerste.

"Als het lukt", voegde Buma er immers aan toe, en de studenten willen zekerheden. Als de boete al verdwijnt, is het nog maar de vraag of de studenten die haar dit jaar gaan krijgen, daar iets aan hebben.

Collega-lijsttrekker Arie Slob (ChristenUnie) vroeg Buma "wat zijn woorden waard zijn". Nog geen twee jaar geleden stond het CDA immers zelf aan de wieg van de langstudeerboete. Er was geld nodig, zegt Buma nu, en toen waren er geen andere oplossingen mogelijk. De ChristenUnie staat - bijna als enige - nog wel achter de langstudeerboete. Slob: "Wij draaien niet."

Doordat de VVD en PVV gisteren verstek lieten gaan bij het door het Utrechtsch Studenten Corps georganiseerde debat, werd CDA'er Buma telkens met het huidige regeringsbeleid geconfronteerd. In die val wilde hij niet trappen. "Ik ben hier niet om coalitieafspraken te verdedigen, ik wil het CDA-programma verkondigen."

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom waarschuwde de studenten: "Jullie zullen deze campagne worden doodgegooid met oplossingen voor alles, maar de waarheid is dat wij het ook niet allemaal weten. Jullie zijn de oplossing. De beste manier om de crisis te bestrijden is dus met alles wat we hebben investeren in het onderwijs."

Zulke uitspraken werden natuurlijk wel gevreten door de nog vakantievierende studenten. Al was Samsom, die een voorstander is van een leenstelsel waarbij afgestudeerden als ze een baan hebben een deel van de studiekosten moeten terugbetalen, ook heel eerlijk tegen ze: "Ik maak me over jullie op dit plein eigenlijk niet zo'n zorgen. Jullie hebben een goed stel hersenen en zijn goed opgeleid."

De fractievoorzitter van "de onderwijspartij, zo noemen wij ons graag", Alexander Pechtold (D66) had de handen al op elkaar door tijdens het debat geen water maar een biertje te drinken. "De vijf zit al in de klok toch?" Voor het thuispubliek wist Pechtold net iets meer applaus binnen te halen dan Samsom.

Over de afwezigheid van Mark Rutte (VVD) en Emile Roemer (SP) wilden de andere partijen niet te veel woorden vuil maken. Alleen Slob noemde het "een minachting van de kiezers", Pechtold hoopt vooral dat de twee "dit blijven doen tot 12 september".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden