Scepsis in Gelderland over 'verkoopverdubbeling'

Provincie scoort buitengewoon in cijfers Kadaster

VAN ONZE CORRESPONDENT

Klinkende Kadastercijfers over de Gelderse woningmarkt in juli: daar zijn 51,8 procent meer huizen van eigenaar gewisseld vergeleken met juli 2012. Maar in Gelderland houden makelaars en kopers het hoofd koel. Makelaar Rob Kranen (Kuyk van Oldeniel) in Arnhem mag dan afgelopen week zes aan- en verkopen hebben begeleid, er zijn ook stillere weken. "De champagnefles trekken we nog maar niet open." Bovendien: waarom die heisa om de Kadastercijfers? Is 1075 verkochte woningen veel?

"Als er in Gelderland de helft meer woningen zouden zijn verkocht, zouden mijn collega's en ik het 50 procent drukker hebben gehad", stelt hij. "En dat had ik wel gehoord. Het Kadaster registreert geen verkopen, maar feitelijke overdrachten. Die kunnen máánden later zijn." Die verdubbeling heeft een andere oorzaak, stelt hij. Een vastgoedportefeuille van eigenaar verwisseld? Kranen heeft geen idee. Hij weet wel zeker: "Dit zijn niet alleen losse verkopen."

Makelaar Diederik van Beusichem in Tiel benadert de Kadastercijfers met een soortgelijke scepsis. Hij merkte begin 2013 een verkoopopleving, toen Kranen juist een dip ervoer. Wel ziet hij net als het Kadaster dalende prijzen. In mei verkocht hij een hoekhuis uit 1935 aan de Dr. Kuyperstraat. De verkoopster ging naar een seniorencomplex en kon zich een scherpe prijsstelling permitteren: 225.000 euro. De kopers konden hun appartement, dat ze verlieten, doorverhuren.

De Kuyperstraat was in tweeëneenhalve maand verkocht. Er was veel animo, zegt Van Beusichem. "Lang niet alle verkopers kunnen zich een scherpere prijsstelling veroorloven. Inmiddels zijn er veel woningen waar geen financiële lucht meer in zit." Jammer vindt Van Beusichem dat de verkoop van de Dr. Kuyperstraat geen nieuwe keten van woningenverkopen veroorzaakte. "Nu staat het treintje stil."

Carolijn Hommes (35) zet wel een treintje in werking. Zij en haar man zetten hun bovenwoning in Arnhem te koop bij Kuyk van Oldeniel. Ze wonen er al tien jaar. Het was verrassend snel weg. "We kregen een dochter en vonden het tijd voor een woning met een tuin", verklaart ze. "Ik heb me in zoverre laten meeslepen door de emotie op de woningmarkt, dat we absoluut eerst ons huis wilden verkopen voordat we iets nieuws kochten."

De huidige lage rente vindt Hommes 'mooi meegenomen'. Maar zonder gezinsuitbreiding hadden zij nog jaren in hun huidige woning gewoond vanuit de gedachte dat verkoop lang zou duren. Het huis blijft prettig. Nu het voor 'een mooie prijs' is verkocht, is er genoeg keuze op de woningmarkt. "Al zie je dat er niet veel nieuw verkoopaanbod bijkomt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden