Scen-arts krijgt amper klacht, toch veel twijfel over kwaliteit

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er worden nauwelijks klachten ingediend tegen Scen-artsen, die behandelend artsen adviseren over euthanasieaanvragen. Uit onderzoek van Trouw blijkt dat het jaarlijks gaat om gemiddeld drie klachten. Het lage aantal is opmerkelijk, omdat er veel vaker twijfel is over de kwaliteit van het werk.

Sinds de oprichting van een Scen-klachtencommissie in 2008 zijn er vijftien klachten ingediend. Zes daarvan werden gegrond verklaard. De betrokken artsen hebben een waarschuwing gekregen.

Maar dat betekent niet per se dat de ongeveer zeshonderd Scen-artsen hun werk overwegend goed doen. Het blijkt dat de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE's), die moeten beoordelen of een euthanasie zorgvuldig is verricht, niet over Scen-artsen klagen. Wel bespreken ze het functioneren van de artsen eens per jaar met een overkoepelende Scen-organisatie.

Deze werkwijze is zo afgesproken, omdat het niet de bedoeling is Scen-artsen 'kopschuw' te maken en artsen die overwegen zelf de rol van Scen-arts te gaan vervullen, daarvan te doen terugdeinzen, melden betrokkenen.

De rol van Scen-artsen staat in de belangstelling door een omstreden euthanasie op een jonge psychiatrische patiënte. De Limburgse huisarts George Wolfs, die optrad als Scen-arts en negatief adviseerde over de euthanasie, werd naar aanleiding van de zaak door de toetsingscommissie gehoord en bekritiseerd.

Wolfs diende een klacht in tegen de commissie, die vandaag achter gesloten deuren behandeld wordt. Hij voelde zich onheus bejegend door de commissie, die hem naar zijn zeggen vijftien keer vroeg waarom hij kennis dacht te hebben van psychiatrisch patiënten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden