Scandinavië overweegt leerplicht voor ouderen

Oude schooltas in het Onderwijsmuseum. Beeld ANP
Oude schooltas in het Onderwijsmuseum.Beeld ANP

Geen houten schoolbank meer. Geen rode pen door je tentamen. Veel 16-jarigen slaken een zucht van verlichting als zij voorgoed van de leerplicht ontheven zijn. Maar in Scandinavië kunnen zij te vroeg hebben gejuicht. De Noordse landen overwegen een leerplicht voor senioren.

Veel te vaak zwerven Noordse senioren doelloos over de arbeidsmarkt, want bedrijven zien liever een jonge hond dan een oude knar op de werkvloer, merkt de Noordse Raad. In het rapport 'Working life in the Nordic region' komt de raad met een oplossing: verplichte scholing voor 60-plussers.

De raad is een samenwerkingsverband tussen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, de Faeröer eilanden, Groenland en Aland.
Over de aard en duur van de leerplicht rept de raad nog niet. Eerst maar eens discussiëren over het idee van plicht, zegt opsteller Poul Nielson tegen de online krant de EUobserver.

"Met een stijgende pensioensleeftijd, moeten ouderen van 60 tot 65, die nog vijf tot tien jaar moeten werken, de kans krijgen om hun vaardigheden op te frissen. Eigenlijk moeten we de leerplicht tot een nieuw niveau verheffen," aldus de Deense sociaaldemocraat.

Leerplicht in Nederland
Ouderenbond Anbo ziet weinig heil in een soortgelijke leerplicht voor ouderen in Nederland. Woordvoerder Manon Huisman: "Wij geloven niet in het verplicht stellen van onderwijs voor ouderen. Wel zien we dat oudere werknemers vaak scholing mislopen binnen bedrijven, omdat er onder werkgevers vooroordelen bestaan: dat seniorenscholing niets toevoegt, of dat ouderen moeilijk nieuwe vaardigheden aanleren. Daar moet verandering in komen."

Als er al een leerplicht voor senioren komt, moet die rond de veertig worden ingevoerd, in plaats van rond zestig. "Anders heeft het geen zin meer. De leerplicht zorgt ervoor dat mensen een tweede carrière kunnen starten. Ze hebben meestal wel een paar jaar nodig om aan een nieuw beroep te wennen, en dan moeten ze al bijna met pensioen."

In Nederland spelen dezelfde problemen als in Noorwegen. Ongeveer de helft van de werklozen die een WW-uitkering ontvangen, is boven de vijftig. Vorige week schreef minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer dat hij 68 miljoen wil uittrekken om werkloosheid onder ouderen aan te pakken.

Dat geld gaat niet naar omscholing of educatie, maar naar ondersteuning van ouderen in het vinden van een nieuwe baan. "Wij hebben liever dat het geld naar het bestrijden van vooroordelen over ouderen gaat, dan naar educatie", aldus Huisman van Anbo.

Tuinieren
De Noordse raad bespreekt het leerplichtvoorstel in november. De beslissing van de raad is niet bindend voor de aangesloten lidstaten. Zij mogen zelf beslissen of zij uiteindelijk een leerplicht voor senioren invoeren en bedenken hoe ze die precies vormgeven.

Maar in Denemarken maakt de opsteller van het rapport, Poul Nielson, al plannen om zelf terug de schoolbanken in te gaan. De politicus is namelijk 73. "Ik zou de arbeidsmarkt wel willen bestuderen", grapt hij tegen de EUobserver. Maar, geeft hij toe, hij zou ook wel tekenen voor een opleiding in tuinieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden