Savoldelli overleeft alle aanvallen

Hij werd bestookt, en tot het laatst uitgedaagd door de beter klimmers, maar de 32-jarige Paolo Savoldelli hield stand en won deze spannende en meeslepende editie van de Ronde van Italië.

door John Graat

De 88ste Giro was drie weken een bloedstollend schouwspel. Reputaties werden geknakt, nieuwe helden werden geboren, dramatische wendingen in het klassement, gebalde finales met veel drama, een afwisselend parcours en combines; al die ingrediënten klonterden nog eens samen in de beslissende etappe, afgelopen zaterdag naar Sestrières.

Paolo Savoldelli kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, omdat hij temidden van al het gepassioneerde strijdgewoel altijd zijn verstand bleef gebruiken. De 32-jarige Italiaan van Discovery Channel pakte vooral zijn winst in de tijdritten. In de bergen werd hij constant bestookt, en soms wankelde zijn positie, maar hij liet zich nimmer uit zijn evenwicht brengen.

Zaterdag won hij door zijn mentale kracht de Giro. Op de top van de mythische Colle delle Finestre leek alles verloren. Op een grintpad van acht kilometer, waar de Alpenetappe de gedaante van Parijs-Roubaix aannam, was zijn achterstand op Simoni, Rujano en Di Luca te groot geworden: 2.23 minuut. Simoni, de geslepen vos met boeventronie, leek met zijn oude maatje Di Luca te slagen in zijn opzet om 'koorknaap' Savoldelli af te troeven.

Maar op weg naar de slotklim moest Di Luca voorin afhaken met hevige kramp. Simoni raakte behalve zijn locomotief ook zijn vertrouwen kwijt. Achter zijn rug had Savoldelli een ouderwetse combine gevormd met de behulpzame Davitamon-renners Ardila en Van Huffel.

Vijf kilometer voor de streep reed Jose Rujano voorin weg bij Simoni. De Venezolaanse vlieggewicht (49 kilo) ging alleen op weg naar de dagwinst.

Hij groeide op in een straatarm gezin en was voor de Giro begon een volslagen onbekende werknemer van de kleine ploeg Sella Italia. De 23-jarige bergkoning van deze ronde onderhoudt met zijn geld zijn familie. Zaterdag was hij heel dicht bij een sensationele machtsgreep in de Giro. Als hij eerder had versneld bij Simoni had hij wellicht nog de Giro gewonnen. Een gebrek aan ervaring en een hongerklop voorkwamen die apotheose.

Savoldelli was wél blijven eten en drinken. Op zijn tanden bijtend en met opzichtige steun van Van Huffel, Ardila en later ook Gontsjar en Garate hield hij uiteindelijk de schade binnen de perken. Na het opmaken van de balans had Savoldelli 28 tellen over op Simoni, Rujano kwam slechts 45 seconden tekort.

De Pro Tour betekende zonder twijfel een impuls voor de Giro. De strijd om de hoofdprijzen bleef weliswaar een Italiaanse aangelegenheid, het is niet aannemelijk dat zonder Pro Tour CSC en Discovery waren gestart. En deze teams drukten met Basso en Savoldelli een zwaar stempel op de ronde.

In de strijd om de etappezeges was er door de Pro Tour ook meer te beleven. In de massasprints kreeg Alessandro Petacchi veel meer tegenstand dan vorig jaar. De aanwezigheid van mannen als Zabel, Kirsipuu, Cooke en McEwen maakten het hem lastiger zijn favoriete spelletje te spelen. Waardoor de man die vorig jaar nog negen keer won nu op vier dagzeges bleef steken.

Begrijpelijk maar jammer was het dat veel renners met het oog op de Tour de Giro voortijdig verlieten. Dat haalden de smaakmakers van Sella Italia niet in hun hoofd. De kleine formatie, op een wildcard binnengekomen, zorgde bijna elke dag voor spektakel -met Parra en Rujano voorop-- en gaf daarmee aan de UCI ook het signaal dat er ook buiten de Pro Tour nog leven is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden