Saviano schoppen is immens populair

„Saviano heeft zijn zakken gevuld ten koste van mijn stad. Hij heeft alleen maar nare dingen over Napels gezegd en is de rest vergeten.”

Marco Boriello, de Napolitaanse profvoetballer, boort zijn stadsgenoot, de journalist Roberto Saviano, de grond in. De 30-jarige Saviano is sinds zijn bestseller ’Gomorra’ over de Napolitaanse maffia, de camorra, een gevierd schrijver. Van zijn boek zijn miljoenen exemplaren verkocht. Ook over de verfilming ervan was een groot publiek enthousiast.

Saviano is nu een veelgevraagde gast op televisie en festivals. Miljoenen Italianen hangen aan zijn lippen. Maar Marco Boriello is niet onder de indruk: „Het was niet nodig dat hij er een boek over schreef om te weten was de camorra is.”

Even later komt Boriello op zijn woorden terug. Te laat. De profvoetballer is toegevoegd aan de lijst personen die Saviano aanvallen. Dat doen niet alleen voetballers. Ook politici, intellectuelen en artiesten hebben het de laatste tijd op de schrijver gemunt.

Silvio Berlusconi was misschien niet de eerste, maar wel de meest prominente. In april klaagde de premier dat boeken, films en tv-series over de georganiseerde misdaad het imago van Italië zo schaden. „De Italiaanse maffia zou de zesde maffia van de wereld zijn, maar gek genoeg is ze wel de meest bekende.” Dat is de schuld van boeken als ’Gomorra’, zo zei Berlusconi, omdat die ’promotionele steun’ aan de maffia geven.

De schrijver liet zich niet uit het veld slaan. In een open brief aan de premier betoogde hij dat stilte precies is wat de maffiosi willen. En dat de maffia juist kan worden bestreden met woorden, waardoor steeds bekender wordt wat ze doet en hoe ze dat doet.

De verdediging haalde weinig uit. De klappen blijven komen. Uit alle hoeken. De Napolitaanse muzikant Daniele Sepe heeft een nummer aan Saviano gewijd. Sepe zingt dat Saviano van alles over de camorra uit zijn duim zuigt, en alleen maar uit is op geld en roem.

Socioloog Alessandro Dal Lago brandt in een boekje de literaire capaciteiten van de schrijver af en verwijt hem de werkelijkheid te verdelen in het Goede en het Kwade, waarbij het Kwade (lees: de maffia) regeert en Saviano zichzelf opwerpt als superheld, als de voorvechter van het Goede.

Saviano knock-out? Columnist Pierluigi Battista hoopt van niet. „Beste Saviano, blijf schrijven. Trek je de kritiek niet te erg aan”, schrijft hij in de Corriere della Sera. „Zo zitten de Italianen nu eenmaal in elkaar. Hun destructieve karakter maakt dat ze ijverig een standbeeld bouwen om dat vervolgens af te breken.”

Saviano zelf, onlangs tijdens de Salone del Libro, de jaarlijkse boekenbeurs in Turijn: „Ik denk dat iedere schrijver het met me eens is dat tegenstrijdigheden vertellen over je land niet betekent dat je je land zwartmaakt, maar dat je van je land houdt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden