Save the Children: Bijna 100.000 kinderen Jemen stierven een hongerdood

De tweejarige Jibril Mohammed Ali Al-Hakami is ondervoed en wordt behandeld in een kliniek in Hodeida.Beeld REUTERS

Door de strijd in Jemen zijn naar schatting 85.000 kleine kinderen van de honger omgekomen. De organisatie Save the Children komt tot dat duizelingwekkende cijfer na analyse van VN-gegevens over zwaar ondervoede kinderen. Het gaat om een voorzichtige schatting: mogelijk ligt het dodental boven de 100.000.

Keiharde bewijzen voor de genoemde aantallen heeft Save the Children niet. Het is chaos in Jemen sinds de oorlog daar escaleerde in 2015, toen een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië de internationaal erkende regering van het land militair te hulp schoot. In de strijd met de Hou­thi-rebellen die grote delen van Jemen hadden veroverd, was waarheidsvinding een van de eerste slachtoffers. Onafhankelijke waarnemers en hulpverleners hebben nauwelijks toegang tot het land, doden worden niet systematisch geteld.

Lucht- en havenblokkades

Maar de humanitaire crisis is groot, dat is zeker, en volgens de Verenigde Naties zelfs met geen enkele andere ter wereld te vergelijken. Zeker sinds Saudi-Arabië eind vorig jaar besloot Jemen met lucht- en havenblokkades vrijwel van de buitenwereld af te sluiten, komen hulpgoederen maar mondjesmaat het land in en zijn de voedselprijzen exorbitant gestegen. De dreiging van hongerdood is navenant toegenomen. De VN waarschuwden onlangs dat veertien miljoen mensen in Jemen gevaar lopen om van honger te sterven.

Voor tienduizenden kinderen onder de vijf is het volgens Save the Children dus al te laat. De hulporganisatie, die in Hodeida en elders in het land klinieken runt, baseert zich daarbij op cijfers die onder leiding van Unicef verzameld zijn. Deze VN-organisatie schat dat van 1,3 miljoen zwaar ondervoede Jemenitische kinderen er sinds 2015 een kleine half miljoen geen hulp hebben gekregen. Historische gegevens wijzen uit dat van hen 15 tot 25 procent moet zijn overleden.

Save the Children-directeur Tamer Kirolos stelt vast dat kinderen in Jemen meer gevaar lopen om te komen van de honger dan door oorlogsgeweld. Ook dat is moeilijk te verifiëren, omdat het aantal doden door militaire acties net zo goed lastig is vast te ­stellen. De organisatie Acled (gefinancierd door de Amerikaanse en ­Nederlandse ministeries van buitenlandse zaken) doet pogingen, door een database bij te houden op basis van lokale en internationale berichtgeving.

Forse onderschatting

Daaruit blijkt dat sinds begin 2016 zeker 57.000 mensen zijn omgekomen door direct oorlogsgeweld (dus niet door honger), waarin zowel strijders als burgers zijn meegeteld. Volgens Acled zijn door aanvallen en bombardementen van de Saudische coalitie sinds 2016 circa 4500 burgers gedood. Al deze cijfers zijn waarschijnlijk forse onderschattingen van het aantal daadwerkelijke doden.

Acled stelde ook vast dat ondanks toezeggingen van de strijdende partijen om burgers te ontzien in hun strijd, het aantal burgerdoden eerder stijgt dan afneemt.

De afgelopen weken is er toenemende internationale druk op Saudi-Arabië en de Houthi-rebellen om het vuur te staken. De rebellen kondigden eerder deze week een eenzijdig bestand af. Maar gisteren ging de strijd in havenstad Hodeida gewoon door.

Lees ook:

‘Jemen staat aan de vooravond van een massale hongersnood’

De Saudische coalitie begon een offensief bij havenstad Hodeidah. Miljoenen Jemenieten lopen gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden