Saudische prinsen gaan zich te buiten

Koningshuis vergeet sharia als het zo uitkomt

GHASSAN DAHHAN

In geen islamitisch land wordt de sharia zo strikt nageleefd als in Saudi-Arabië. En tegelijkertijd wordt de islamitische regelgeving door niemand zo vaak overtreden als door de leden van de Saudische koninklijke familie. In minder dan een week tijd is de familie, bestaande uit zo'n 7000 leden, twee keer in opspraak gekomen. Twee prinsen hebben zich, afzonderlijk van elkaar, tijdens een reisje schuldig gemaakt aan vergrijpen waar in eigen land de doodstraf op staat.

De politie van de Libanese hoofdstad Beiroet deed begin deze week de grootste drugsvangst uit haar geschiedenis. Maar minstens zo opmerkelijk was de naam en positie van de arrestant: de Saudische prins Abdel Mohsen bin Walid bin Abdulaziz. De prins had maar liefst twee ton aan Captagon-pillen, een populaire drug in het Midden-Oosten, aan boord van zijn privévliegtuig, verdeeld over veertig koffers. Daarnaast werd ook cocaïne aangetroffen.

Kort daarvoor raakte een andere prins in opspraak. De 29-jarige prins Majed Abdulaziz al-Saud werd in Los Angeles gearresteerd nadat drie vrouwen hem van seksueel misbruik hadden beschuldigd. Abdulaziz al-Saud dwong de vrouwen, die aanvankelijk waren ingehuurd als huishoudsters, tot orale seks. Toen een van de vrouwen zich verzette, schreeuwde hij: "Je bent geen vrouw! Je bent een niemand! Ik ben een prins en ik doe wat ik wil en er is niemand die mij iets kan maken."

De twee prinsen zijn geen uitzonderingen in de familie. Bewoners van steden als Marrakech, Tanger en Beiroet zijn goed bekend met de levensstijl van Saudische prinsen. In de zomermaanden strijken ze er neer, en geven daarmee de plaatselijke drugshandel en prostitutie-industrie een nieuwe impuls. Doorgaans vinden de wanpraktijken plaats buiten het zicht van de camera's, maar op Facebook circuleren tal van video's van vermeende Saudische prinsen, die zich met schaars geklede danseressen omgeven.

De uitspattingen vinden voor een deel ook plaats in Saudi-Arabië zelf. In uitgelekte documenten van de Amerikaanse ambassade in Riyadh, die de klokkenluiderwebsite WikiLeaks in 2010 publiceerde, staan de nachtelijke praktijken van de koninklijke familie in geur en kleur beschreven.

Terwijl in Saudi-Arabië de doodstraf staat op de verkoop van alcohol, prostitutie en overspel, organiseerden Saudische prinsen in oktober 2010 een decadent Halloweenfeestje in de stad Jeddah. Filippijnse barmannen schonken de 150 tot 200 gasten 'Moonshine-cocktails', met plaatselijk gebrouwen alcohol als basis. De Amerikaanse consul, die te gast was op het feestje, zag 'overal alcohol, jonge dansende koppels, een dj aan de draaitafel en publiek in kostuum.' En natuurlijk waren 'werkende vrouwen' aanwezig.

De privileges van de Saudische prinsen gaan verder dan alleen het recht op overspel, alcoholconsumptie en prostitutiebezoek. Een prins komt wanneer hij trouwt bijvoorbeeld ook in aanmerking voor een subsidie van tussen 1 en 3 miljoen dollar voor de bouw van een paleis. Daarnaast krijgen ze vanaf hun geboorte een maandelijkse toelage, variërend tussen een paar honderd tot 270 duizend dollar.

De Amerikaanse ambassade maakt zich grote zorgen om de praktijken van de Saudiërs. In een eveneens gelekte document schrijft de ambassadeur: "Zolang ze dit land en zijn olierijkdommen beschouwen als familiebedrijf, zullen de duizenden prinsen en prinsessen de uitkeringen beschouwen als geboorterecht en geld blijven achterover drukken."

undefined

Bevrijd van de zweep

Saudi-Arabië laat een 74-jarige Britse man vrij die wegens illegaal bezit van alcohol in de gevangenis was gezet en die nog 350 zweepslagen zou krijgen.

De man komt vrij na diplomatieke druk van de Britse minister van buitenlandse zaken, die gisteren op bezoek was in het koninkrijk. Volgens de minister keert de bejaarde man volgende week naar Groot-Brittannië terug.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden