Saudische blogger ontvangt vandaag eerste zweepslagen

Tijdens een openbare geseling krijgt blogger Raif Badawi vijftig zweepslagen voor een moskee in Jeddah. Beeld anp
Tijdens een openbare geseling krijgt blogger Raif Badawi vijftig zweepslagen voor een moskee in Jeddah.Beeld anp

De Saudische blogger Raif Badawi, die vorig jaar werd veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen wegens het beledigen van de islam, krijgt vandaag zijn eerste ronde zweepslagen.

Tijdens een openbare geseling krijgt Badawi vijftig zweepslagen voor een moskee in Jeddah. De overige slagen worden verdeeld over een periode van vijftig weken.

Badawi zette een aantal jaar geleden het online discussieforum 'Bevrijd Saudische liberalen' op. Via het forum konden Saudiërs zich kritisch uitlaten over verschillende onderwerpen. Het koningshuis en de islamitische autoriteiten zagen het forum als aanstootgevend en probeerden de website meerdere keren uit de lucht te halen, maar Badawi zette hem altijd opnieuw online.

Afvalligheid
Vorig jaar werd Badawi toch vervolgd en schuldig bevonden aan onder meer cybercrime, ongehoorzaamheid aan zijn vader en afvalligheid. Ook zijn advocaat werd vorig jaar juli veroordeeld. Hij kreeg vijftien jaar cel wegens het 'ondermijnen van het regime, opruiing en het beledigen van de rechterlijke macht'.

In eerste instantie werd de blogger tot zeven jaar en zeshonderd zweepslagen veroordeeld, maar het openbaar ministerie vond deze straf te mild. Een rechter verhoogde de straf uiteindelijk in hoger beroep. Behalve de celstraf en de zweepslagen werd Badawi ook een boete van omgerekend 224 duizend euro opgelegd.

'Brute straf'
In een brief aan minister Bert Koenders roept Amnesty de Nederlandse regering op 'om al het mogelijke in het werk te stellen om de Saudische autoriteiten te overtuigen deze lijfstraf niet daadwerkelijk uit te voeren.'

De Verenigde Staten hebben de autoriteiten in Saudi-Arabië opgeroepen de 'brute' straf te schrappen en de zaak van Badawi te herzien. Duizend zweepslagen zijn een 'onmenselijke' reactie op iemand die alleen maar zijn recht op vrijheid van meningsuiting en geloof uitoefende, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden