Saudiërs bombarderen slagader Jemen, enorme hongersnood dreigt

Mensen dragen hun persoonlijke bezittingen mee na een luchtaanval op Sanaa, de hoofdstad van Jemen, afgelopen zaterdag. Beeld AFP
Mensen dragen hun persoonlijke bezittingen mee na een luchtaanval op Sanaa, de hoofdstad van Jemen, afgelopen zaterdag.Beeld AFP

De Saudische coalitie lijkt doelbewust Jemen uit te hongeren. Terwijl 21 miljoen Jemenieten wachten op noodhulp uit het buitenland, bombardeerden de Saudiërs dinsdag het vliegveld van hoofdstad Sanaa.

Hulpverleners worden daarnaast door de Saudiërs bij de grens met Jemen tegengehouden, ondanks eerdere toezeggingen dat ze het land mochten betreden. Zeven miljoen Jemenieten verkeren bovendien in een ‘hongersnoodachtige’ situatie, aldus de Verenigde Naties.

Volgens de VN dreigt in Jemen een hongersnood die de wereld in decennia niet meer heeft gezien. De VN-coördinator voor noodhulp, Jamie McGoldrick, hoopt dat er snel verandering komt. “De voortslepende sluiting van vitale havens en vliegvelden door de Saudische coalitie maken de al ellendige situatie alleen maar erger”, vertelde hij aan persbureau Reuters. “De humanitaire impact van wat er nu gebeurt is onvoorstelbaar.”

Maar de Saudiërs zijn ongevoelig voor de kreten van VN-hulpverleners of van het noodlijdende buurvolk. Internationale druk is er haast niet, vooral niet van de VN-veiligheidsraad. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk steunen de oorlog tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Niet alleen politiek, maar ook militair, en daar verdienen de landen ook flink aan. Rusland heeft andere dingen aan zijn hoofd, zoals zijn eigen oorlog in Syrië, en China is vooral geïnteresseerd in goede economische relaties met Saudi-Arabië.

De Amerikanen en Britten zijn de actiefste bondgenoten van de Saudiërs. Zij voorzien Saudi-Arabië van wapens, stellen lijstjes van doelwitten op en voorzien Saudische straaljagers van brandstof tijdens hun aanvalsvluchten.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Jemenitische brandweermannen in de havenstad Aden proberen een gebouw te redden van de vlammen na een explosie. Beeld AFP
Jemenitische brandweermannen in de havenstad Aden proberen een gebouw te redden van de vlammen na een explosie.Beeld AFP

Inmiddels zijn er al meer dan tienduizend Jemenieten gedood sinds het conflict in 2015 begon en zijn er bijna een miljoen choleragevallen gemeld. De besmettelijke ziekte leek even onder controle te zijn, maar dreigt nu weer om zich heen te slaan. Door het brandstoftekort werken de watervoorzieningen op sommige plaatsen niet meer, waardoor er een gebrek aan schoon drinkwater is ontstaan en de sanitaire voorzieningen in rap tempo verslechteren. Daarmee neemt de kans op een cholera-uitbraak toe.

De situatie in Jemen is zo slecht, en met name in het noordelijk deel, dat miljoenen mensen zijn vertrokken van de stad naar het platteland. De omstandigheden zijn daar vaak zelfs nog nijpender. Voor hulpverleners is deze groep mensen bovendien lastiger te bereiken, omdat zij verspreid zijn en ook nog eens in onherbergzame gebieden zitten. Maar de mensen die in de steden zijn gebleven kunnen evenmin worden bereikt zolang het vliegveld van Sanaa en de haven van Hodeida worden geblokkeerd.

Saudi-Arabië blijft bij zijn eis dat alle schepen en vliegtuigen naar Jemen moeten worden gecontroleerd op wapens, anders blijft de blokkade van kracht. De maatregelen zouden bedoeld zijn om Iraanse wapentransporten naar de Houthi-rebellen tegen te gaan, hoewel niet bewezen is dat deze ook daadwerkelijk plaatsvinden. Tegelijkertijd kunnen alle voedselkonvooien naar Jemen al gecontroleerd worden door de Saudiërs. Daardoor lijkt het erop dat Saudi-Arabië het gevaar van Iraanse wapens als excuus aanvoert om Jemen uit te hongeren.

Een ander probleem is dat de Houthi-rebellen veel voedselhulp innemen. Een medewerker van Unicef vertelde de BBC dat de rebellen eten uitdelen aan hun familie en vrienden, en loyaliteit afdwingen bij de bevolking door middel van voedsel.

Westerse wapenindustrie floreert

De westerse wapenindustrie floreert als gevolg van de oorlog tegen Jemen. Saudi-Arabië is een van de grootste afnemers van westers wapentuig, en sloot dit jaar een wapendeal met de VS ter waarde van 350 miljard dollar. Gisteren werd ook bekend dat het Amerikaanse wapenbedrijf Lockhead Martin een grote order heeft binnengehaald bij de Saudiërs. Zij gaat het koninkrijk geavanceerde raketafweer leveren, die in staat zou zijn om Jemenitische raketten uit de lucht te schieten.

De Britten verdienen ook goed aan de oorlog. Volgens een onderzoek van War Child uit september bleek dat de Britse wapenindustrie zo’n 6,6 miljard euro heeft verdiend aan wapenleveranties aan Saudi-Arabië. De Britse regering zegt dat de levering van wapens aan Saudi-Arabië volstrekt legitiem is, omdat het land zich verdedigt tegen aanvallen uit Jemen. Volgens de VN zijn de meeste burgerdoden in Jemen echter het gevolg van Saudische luchtaanvallen.

Lees ook: Saudi-Arabië laat Jemen zware prijs betalen voor aanval van rebellen
Lees ook: In Jemen voltrekt zich 's werelds grootste humanitaire ramp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden