Saudi's pompen minder olie op als Iran meedoet

olieprijs | De Opec-landen willen beperking van het aanbod. Maar de VS zullen het dan vergroten met de productie van schalie-olie.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nu ministers van de veertien Opec-landen elkaar deze week toch treffen op een energiecongres in Algerije, hebben ze het in een zaaltje meteen over een mogelijke productiebeperking. De hoop is dat die de lage olieprijs eindelijk substantieel opdrijft.

Naar verluidt heeft Saudi-Arabië vrijdag aangeboden minder olie op te pompen, als Iran dat ook doet. Hun Algerijnse gastheer, energieminister Noureddine Boutarfa, herhaalde dat aanbod van de Saudi's gisteren, maar dat is wellicht de wens de vader van de gedachte. Algerije lijdt, net als onder meer Nigeria en Venezuela, onder de lage prijs; in 2014 kostte een vat nog ruim 110 dollar, nu schommelt de prijs tussen 40 en de 50 dollar.

De Saudi's zelf zeggen formeel niet veel. En Iran, dat zich achter een beperking moet stellen, wil Saudi-Arabië zijn aanbod gestand doen, tempert de verwachtingen. Algerije is niet meer dan 'raadgevend overleg' voor de formele Opec-top in november, zei olieminister Bijan Zanganeh.

Iran is begin dit jaar bevrijd van internationale sancties die het onmogelijk maakten om olie te exporteren. Sindsdien heeft het zijn productie opgevoerd; de afgelopen drie maanden haalde het 3,6 miljoen vaten per dag naar boven. Eerder zei Teheran dat het naar 4 miljoen vaten per dag wil.

Op de laatste formele top van het oliekartel, in april, kwam de Opec nog niet in de buurt van een afspraak over productiebeperking, omdat Iran daar verstek liet gaan. Zelfs als het de Opec lukt om eensgezind te besluiten minder op te pompen, is de vraag of dat het gewenste effect heeft. De Opec is goed voor slechts een derde van de wereldwijde olieproductie. Nu is ook niet-lid Rusland - dat in 2015 12 procent van de wereldproductie voor zijn rekening nam - groot voorstander van een afspraak over gezamenlijke productiebeperking. Rusland zit in een recessie en hoopt dat een hogere olieprijs soelaas biedt.

Maar de Amerikaanse schalie-olieproducenten doen niet mee. De ratio achter een eerdere Opec-beslissing om iedere beperking los te laten en naar hartelust olie op te pompen was juist om die Amerikanen van de markt te drukken. Olie-installaties zijn daar inderdaad in grote getalen op non-actief gezet toen de olieprijs onder de 50, en later 40 en zelfs 30 dollar dook.

Gisteren kostte een vat Brent 47,50 dollar. Drijven de veertien Opec-landen plus Rusland de olieprijs nu op tot 50, 60 of 70 dollar door het aanbod te verkleinen, dan zullen Amerikaanse partijen de markt weer betreden. Dan stijgt het aanbod en daalt de prijs opnieuw.

Dus wat doet het ertoe, zei de Nigeriaanse olieminister Emmanuel Ibe Kachikwu enigszins wanhopig tegen The Wall Street Journal. Al steunt hij een eventuele Saudische productiebeperking van harte, hij snapt dat het land 'zeer gegronde redenen' heeft om stevig door te pompen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden