Saudi's krijgen Houthi's er niet zomaar onder

Saudi-Arabië is verstrikt in de oorlog in Jemen. Hun tegenstanders, de Houthi's, wijken niet.

Bijna dagelijks vallen er burgerdoden bij luchtaanvallen in Jemen, zoals maandag in een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen. De aanvallen zijn onderdeel van een bombardementscampagne van Saudi-Arabië in wat een uitzichtloze oorlog lijkt.

Het conflict in Jemen is complex, met tal van strijdende partijen, wisselende allianties en internationale inmenging. Een van de hoofdrollen wordt vervuld door de Houthi's, een opstandige beweging uit het noorden. Al anderhalf jaar tracht een door Saudiers geleide coalitie deze rebellenbeweging te verslaan. Tot dusver met weinig succes.

Een reden daarvoor is dat Saudi-Arabië geen coherente strategie lijkt te hebben. Met een beperkt aantal grondtroepen, waaronder huurlingen uit Colombia, is het doel om de Houthi's te verdrijven uit de hoofdstad Sanaa nog ver weg. Arabische bondgenoten lijken weinig zin te hebben om op grote schaal bij te dragen aan de strijd.

Het soennitische Saudi-Arabië presenteert de oorlog vooral als een strijd tegen Iran, dat wordt gezien als steunpilaar van de sjiitische Houthi's. Als geloofsgenoten lijkt dat voor de hand te liggen. Maar deskundigen waarschuwen om de oorlog uitsluitend te zien als strijdtoneel tussen Saudi-Arabië en Iran.

Van hun kant hebben de Houthi's zich taaie strijders getoond. De weldoorvoede, goed uitgeruste strijdmacht van de Arabische coalitie neemt het op tegen tanige strijders uit de bergen, die met roestige kalasjnikovs op F-15's schieten. De Houthi's beschikken over ruime oorlogservaring. In het eerste decennium van deze eeuw vochten ze zes oorlogen uit met voormalig president Ali Abdullah Saleh, die toen werd gesteund door Saudi-Arabië.

Inmiddels is Saleh, die in 2011 werd verdreven als president, juist bondgenoot van de Houthi's. Le-gereenheden die hem trouw bleven, vechten samen met de Houthi's. Zo kunnen ze zich presenteren als de verdedigers van de onafhankelijkheid van Jemen tegen de Saudi's.

De Houthi's hebben de laatste jaren hun best gedaan om meer steun te vergaren. Van de vertegenwoordiging van een clan uit het noorden transformeerden ze tot politieke beweging, onder de naam Ansar Allah, (Partij van Allah). Hun logo bestaat uit de teksten: 'Allah is groot, dood aan Amerika, dood aan Israël. Vervloek de joden, de overwinning aan de islam.'

Experts betwijfelen of deze leuzen de lading dekken. De ver- oordeling van de VS en Israël is meer voor de show, denken ze. De echte belangen van de Houthi's liggen op het nationale en lokale vlak en het veel te lang gemarginaliseerde noorden.

Een einde aan de oorlog lijkt ver weg, gezien de regionale en sektarische belangen en de enorme verdeeldheid. Van een in april afgekondigd staakt-het-vuren is niet veel meer te merken. Vredesbesprekingen liepen deze maand vast.

Meer macht Houthi's na vertrek Saleh

De Houthi-beweging komt voort uit de zaidieten, een sjiitische stroming in Noord-Jemen. Tot 1962 bestuurde een imam van deze stroming het land. In 2011 steunden de Houthi's de Arabische Lente-opstand in Jemen tegen president Saleh. Na zijn gedwongen vertrek wonnen de Houthi's aan kracht. In september 2014 namen ze de hoofdstad Sanaa in. Salehs opvolger Abdrabbuh Mansour Hadi vluchtte en riep de hulp van Saudi-Arabië in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden