Saudi-Arabië tolereert geen vergelijkingen met IS

Koning Salman van Saudi-Arabië. Beeld epa
Koning Salman van Saudi-Arabië.Beeld epa

Net als Islamitische Staat hakken ze handen af en hangen ze misdadigers op. En net als Islamitische Staat beroepen de machthebbers in Saudi-Arabië zich op de sharia. Maar, zo waarschuwen de Saudi's nu: waag het niet om ons met de terreurgroep te vergelijken.

Wie dat toch doet, riskeert vervolging, meldt de Saudische krant Al-Riyadh. Het regime is begonnen aan de vervolging van een Saudi die de doodstraf voor afvalligheid 'ISIS-achtig' noemde. De twitteraar zou zich hebben opgewonden over het lot van een Palestijnse dichter die onlangs in Saudi-Arabië ter dood werd veroordeeld.

Het regime heeft niet bekendgemaakt wie de twitteraar precies is. Maar dat hij te ver ging, dat is volgens het Saudische openbaar ministerie zonneklaar. Wie de oordelen van rechters in twijfel trekt, 'betwijfelt de rechtvaardigheid van het koninkrijk en diens rechtssysteem, dat rechten beschermt en menselijke waardigheid garandeert', oordeelt het OM in de krant. Het koninkrijk belooft iedereen te vervolgen die 'het religieuze gerechtelijk apparaat lastert'.

Het is niet verrassend dat een vergelijking met IS bij het Saudische regime slecht valt. IS beschouwt de Saudi's als afvalligen en heeft het afgelopen jaar vier Saoedische moskeeën gebombardeerd. Sinds september neemt het koninkrijk deel aan de bombardementen op IS' grondgebied. Eerder trainde het met de Verenigde Staten al rebellen die tegen IS strijden.

IS maakt er op zijn beurt geen geheim van dat het graag het koninkrijk verovert, zodat het in Mekka en Medina de lakens kan uitdelen.

Twee theocratieën, gedeelde wortels
Helemaal onterecht is de vergelijking tussen het koninkrijk en de terreurgroep niet. Beide besturen hun grondgebied als een theocratie. Diefstal, overspel, homoseksualiteit, geloofsafval: zowel in Saudi-Arabië als in het grondgebied van Islamitische Staat kan het leiden tot lijfstraffen of executie. En allebei halen ze hun inspiratie uit het wahhabisme: een salafistische, extreem orthodoxe stroming die de islamitische geschriften letterlijk neemt en probeert terug te grijpen naar de allervroegste, 'pure' islam.

Wel gaan IS-aanhangers heel anders te werk dan de Saudi's. Het afgelopen jaar werd pijnlijk duidelijk dat IS veel weg heeft van een roversbende: strijders plunderen, verkrachten en lijken voor gevangenen soms ter plekke de meest gruwelijke straffen te bedenken.

Vaak vinden ze daar dan wel een koranvers bij, of een hadith (een uitspraak die wordt toegeschreven aan de profeet). Maar erg methodisch is hun werkwijze niet. De Saoedi's zijn veel beheerster.

Ook in Saudi-Arabië is IS populair
Niet dat de Saudi's ervoor terugdeinzen om doodstraffen uit de delen, in tegendeel. Bij godslastering en overspel komt het zelden tot een executie, zeggen experts. Maar onthoofdingen voor andere vergrijpen vinden wel op grote schaal plaats. Bijna dagelijks zelfs.

Het Saudische chagrijn over IS heeft ongetwijfeld te maken met de populariteit van de terreurgroep. Net als veel Europese landen zag het koninkrijk het afgelopen jaar jonge burgers afreizen naar Syrië en Irak om aan de zijde van IS te vechten. Vorig jaar publiceerde IS al filmpjes waarin Saudische strijders hun paspoorten verscheurden. Op termijn zouden ze doorstoten naar 'het land van de twee heilige moskeeën', zeiden ze. De kans dat ze dat gaat lukken is erg klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden