Saudi-Arabië moet zijn ingreep in Jemen beperkt houden

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Jemen is ontaard in chaos. Nu grote buur Saudi-Arabië ingrijpt en samen met andere landen doelwitten in Jemen bombardeert, heeft het Midden-Oosten er een nieuwe brandhaard bij. Eentje met een grote impact op de hele regio.

Verrassend is dat niet, al jaren is Jemen instabiel. In 2011 moest de corrupte president Saleh na protesten aftreden. Al-Qaida heeft er een stevige voet aan de grond - de lokale tak wordt gezien als de gevaarlijkste van dit moment. Het afgelopen jaar rukten vervolgens strijders van de sjiitische Houthi-beweging op, die de hoofdstad Sanaa innamen en nu bij Aden staan, de kuststad in het zuiden. De huidige president, de soenniet Hadi, is gevlucht.

Het gevaar bestaat dat Jemen het strijdtoneel wordt van een regelrechte oorlog tussen soennitische en sjiitische landen. Het ingrijpen van het soennitische Saudi-Arabië is in wezen gericht op de grote rivaal, het sjiitische Iran.

Dat laatste land heeft de aanval op de Houthi's - waar Saudi-Arabië 150.000 militairen voor wil inzetten - scherp veroordeeld. Maar de Saudiërs accepteren geen sjiitisch bolwerk aan hun zuidgrens, zoals ze eerder de voornamelijk sjiitische protesten in Bahrein aan zijn oostgrens de kop indrukten.

Dit regionale conflict is dit weekeinde nog verder op scherp gezet. De Arabische Liga, in spoedzitting bijeen, wil een eigen 'Arabische strijdmacht' op de been brengen, van goedgetrainde elitetroepen. Egypte is de grote motor achter dit plan.

Ondertussen valt Jemen uiteen, en wordt de toch al stevige positie van Al-Qaida verder versterkt, net als die van Islamitische Staat. Jemen verpulvert, zoals eerder Somalië, Libië en Syrië.

Dat Saudi-Arabië, zelfs met zijn moderne wapens, het conflict snel weet te beslechten is onwaarschijnlijk. Jemen is moeilijk terrein, de Houthi's en hun handlangers zijn gehard en brachten de Saudiërs eerder een nederlaag toe. Bovendien opereren de Saudiërs vooral uit eigenbelang, waardoor zij niet de aangewezen partij zijn om de chaos in Jemen te bestrijden. Door alle aandacht voor Syrië, Irak en Libië, bleef Jemen relatief onopgemerkt. De VN hebben eerder wel vredesgesprekken gestart, met weinig succes. De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Saudi-Arabië, doen er nu goed aan Riyadh (en ook Caïro) ervan te overtuigen hun militaire operatie beperkt te houden. Zo snel mogelijk serieuze onderhandelingen, ook met de Houthi's, is de enige manier een nieuw anarchistisch zwart gat te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden