Saudi-Arabië laat Jemen zware prijs betalen voor aanval van rebellen

Jemenieten wachten bij een gasstation waar ze hun lege flessen kunnen vullen. Ook gas is schaars nu Saudi-Arabië de grenzen met Jemen heeft afgesloten. Beeld EPA
Jemenieten wachten bij een gasstation waar ze hun lege flessen kunnen vullen. Ook gas is schaars nu Saudi-Arabië de grenzen met Jemen heeft afgesloten.Beeld EPA

Jemen zucht onder nieuwe Saudische strafmaatregelen, nadat eerder deze week de Houthi-rebellen raketten afvuurden op Riyadh. Saudi-Arabië heeft Jemen compleet van de buitenwereld afgesneden. Het heeft onder meer de grenzen met het buurland afgesloten en al het vlieg- en zeeverkeer van Jemen geblokkeerd. Er heerst daarom een groot brandstoftekort in hoofdstad Sanaa, waardoor de humanitaire situatie snel verslechtert.

Meer dan zeven miljoen Jemenieten, onder hen een half miljoen kinderen, verkeerden al in levensbedreigende omstandigheden en waren compleet afhankelijk van voedselhulp van de Verenigde Naties. De Saudiërs sommeerden desondanks de VN om met al hun schepen uit de Jemenitische havens te vertrekken. De maatregelen zouden nodig zijn om te voorkomen dat Iran de Houthi-rebellen bewapent.

Miljoenen Jemenieten zijn momenteel verstoken van hulp. Daarnaast kampt het land met een grote cholera-uitbraak, die het directe gevolg is van de oorlog. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn er sinds april van dit jaar 900.0000 choleragevallen gemeld en zijn er minstens 2100 doden geteld. Het Internationale Rode Kruis kreeg van de Saudische regering geen toestemming om chloortabletten naar Jemen te sturen, die helpen om cholera te voorkomen. Evenmin slaagde de hulporganisatie erin om 50.000 insulineflesjes over de grens te krijgen, waardoor een groot aantal diabetespatiënten gevaar loopt.

Vergelding

Als vergelding voor de Houthi-aanval op Riyadh is de laatste dagen het aantal bombardementen op Jemen flink toegenomen. De Verenigde Staten steunen de acties; zij stellen dat de Saudiërs het recht op zelfverdediging hebben.

De Houthi-rebellen zweren ondertussen wraak te zullen nemen op Saudi-Arabië met meer raketaanvallen. De Houthi's, die in Noord-Jemen zitten, zullen ook vaker de grens met Saudi-Arabië oversteken voor guerrilla-acties.

Opvallend was dat de rebellen gisteren de Verenigde Arabische Emiraten bedreigden, omdat dat land eveneens deelneemt aan de oorlog tegen Jemen. Volgens de rebellen vallen de Emiraten binnen het bereik van hun raketten.

Zo'n aanval zou een stevige escalatie van het conflict betekenen. En de prijs van zulke acties zal dan, net als nu, vooral worden betaald door de noodlijdende Jemenitische bevolking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden