Saudi-Arabië duldt geen kritiek, dus zet het Canada in de strafbank

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS).  Beeld AFP
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS).Beeld AFP

Saudi-Arabië is begonnen aan een diplomatiek bliksemoffensief tegen Canada. De twee landen hebben het met elkaar aan de stok, of beter gezegd, Saudi-Arabië met Canada.

De Canadese ambassadeur in Saudi-Arabië moet vertrekken, de vluchten naar Canada zijn geannuleerd, de Saudiërs sluiten voorlopig geen deals meer met Canada en de studiebeurzen van Saudiërs die in het Noord-Amerikaanse land studeren worden ingetrokken.

Het conflict begon toen de Canadese minister van buitenlandse zaken donderdag op Twitter Saudi-Arabië opriep tot de onmiddellijke vrijlating van een aantal vrouwenrechtenactivisten. Die oproep schoot het ultraconservatieve koninkrijk in het verkeerde keelgat. Het Saudische ministerie van buitenlandse zaken beschuldigde Canada van inmenging, en dreigde zich te zullen mengen in Canadese aangelegenheden als Ottawa ‘nog een stap’ zet.

9/11

De diplomatieke rel werd nog eens vergroot toen een aan het Saudische regime gelieerde organisatie een foto plaatste op Twitter van een vliegtuig van Air Canada boven de CN Tower in Toronto, met als bijschrift: 'Zoals het Arabische gezegde luidt: Hij die zich met andermans zaken bemoeit zal dingen aantreffen die hem niet bevallen'. De foto van een vliegtuig boven een gebouw en de waarschuwing wekten associaties op met de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vijftien Saudiërs betrokken waren. De tweet werd later verwijderd en er volgde excuus.

De Saudische maatregelen blijven echter van kracht. Het is nog onduidelijk of Saudi-Arabië ook bestaande contracten tussen de twee landen zal ontbinden. In ieder geval zullen ze beide schade lijden. Van alle olie die Canada jaarlijks gebruikt is 10 procent afkomstig uit Saudi-Arabië. Omgekeerd levert Canada veel wapens aan Saudi-Arabië. Onlangs sloot een Canadees bedrijf nog een wapendeal ter waarde van 15 miljard dollar met het ultraconservatieve koninkrijk. Het gaat om pantservoertuigen die gebruikt worden in de strijd in Jemen, een oorlog waarin meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen.

Saudi-Arabië staat niet alleen. De Arabische Golfstaten, met uitzondering van Qatar, kozen onmiddellijk partij voor Saudi-Arabië. Westerse landen hielden zich afzijdig. De Amerikaanse regering liet weten dat het ‘op de hoogte’ was van het conflict en zei dat beide landen bondgenoten zijn van de VS.

Grillige kroonprins

De banden tussen Amerika en Saudi-Arabië zijn hechter sinds het aantreden van president Donald Trump en de opmars van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, afgekort MbS. De laatste bepaalt grotendeels het buitenlandse beleid van het koninkrijk, en staat bekend om zijn risicovolle en ondiplomatieke koers.

Vorig jaar probeerde MbS Qatar van de buitenwereld af te snijden. Hij sloot de grens met het buurland en sloot het Saudische luchtruim voor Qatarese vliegtuig. Nu heeft Saudi-Arabië het plan om kanaal aan te leggen langs zijn grens met Qatar, zodat het laatste land een eiland wordt. Daarnaast wil Saudi-Arabië een nucleaire afvalplaats inrichten bij de grens. Vorig jaar liet MbS ook de Libanese premier Saad Hariri onder huisarrest plaatsen, en dwong hem tot (tijdelijk) aftreden.

Saudi-Arabië stelt zich niet alleen agressief op jegens buurlanden, maar ook tegen het Westen. De grillige kroonprins zou Duitsland hebben uitgesloten van deelname aan grote projecten, nadat de Duitse minister van buitenlandse zaken kritiek had geuit op de Saudische rol in het Midden-Oosten. In 2015 bekritiseerde Zweden de Saudische behandeling van de blogger Raif Badawi, die vanwege een aantal blogs werd veroordeeld tot duizend zweepslagen. Saudi-Arabië besloot toen zijn ambassadeur uit Zweden terug te roepen en verschillende contracten te beëindigen.

Lees ook:

Zweeds feminisme irriteert de Saudiërs

Feminisme heeft een prijs: 36,7 miljoen euro per jaar, om precies te zijn. Dat bedrag lopen de Zweden mis nu ze een lucratief contract voor wapenleveranties aan Saudi-Arabië hebben opgezegd.

Saudi-Arabië en Egypte plaatsen Qatar voor onmogelijke opgave

Qatar moet de banden met Iran verbreken en nieuwszender Al-Jazeera sluiten. Dat eisen Saudi-Arabië en Egypte voor ze hun blokkade van de golfstaat opheffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden