Saudi-Arabië dreigt met oliewapen in de zaak-Khashoggi

Mensenrechtenactivisten en vrienden van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi houden zijn foto omhoog bij het consulaat van Saudi-Arabië in Instanbul. Beeld REUTERS
Mensenrechtenactivisten en vrienden van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi houden zijn foto omhoog bij het consulaat van Saudi-Arabië in Instanbul.Beeld REUTERS

Saudi-Arabië heeft gedreigd zijn economische gewicht in de strijd te werpen als het wordt geconfronteerd met strafmaatregelen vanwege de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi.

De Saudische regering uitte dit dreigement nadat president Donald Trump had gezegd dat hij de Saudi’s ‘zwaar zal straffen’ als ze Khashoggi hebben vermoord.

Volgens de regering in Riyad zal Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, als er strafmaatregelen komen met nog zwaardere maatregelen terugslaan. “De economie van het koninkrijk heeft een invloedrijke en cruciale rol in de wereldeconomie”, aldus een zegsman.

Eerste contact

Zondagavond hebben de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en koning Salman van Saudi-Arabië telefonisch gesproken over de verdwijning van Khashoggi. Volgens het Turkse persbureau Anadolu heeft Erdogan voorgesteld dat beide landen een gezamenlijke werkgroep opzetten om de zaak gronding te onderzoeken. Salman heeft zich daar volgens Turkse en Saudische media bij aangesloten.

De in Amerika wonende Saudiër Khashoggi uitte in columns in The Washington Post geregeld felle kritiek op de Saudische heerser Mohammed bin Salman. Khashoggi ging zo’n twee weken geleden het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul binnen om papieren te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Daarna zou hij niet meer zijn teruggezien. De Turkse regering zegt ervan overtuigd te zijn dat hij is vermoord in het consulaat.

'Beste vriend'

De Saudiërs ontkennen. Khashoggi zou het consulaat levend hebben verlaten. Maar de internationale druk op Riyad nam dit weekend toe om met bewijzen te komen. Zo riepen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland de Turken en Saudiërs op een ‘geloofwaardig onderzoek’ in te stellen.

Voor de Amerikaanse president Trump is de zaak pijnlijk, omdat hij Saudi-Arabië bombardeerde tot beste vriend in het Midden-Oosten. Trump ging erheen op zijn eerste reis en sloot er wapendeals ter waarde van 110 miljard dollar. Zijn schoonzoon Jared Kushner bouwde bovendien een persoonlijke band op met heerser Mohammed bin Salman, die zichzelf presenteerde als een liberale hervormer.

Welke economische maatregelen de Saudische regering zou kunnen nemen, liet zij in het midden. Maar directeur Turki al-Dakhil van de Saudische zender Al Arabiya, die nauw gelieerd is aan het bewind, suggereerde in een column dat het koninkrijk de olieprijs zou kunnen opdrijven. Hij waarschuwt dat strafmaatregelen tegen Riyad zullen leiden tot een ‘economische ramp die de hele wereld zal treffen.’

Lees ook:

De Saudische journalist Jamal Khashoggi: een insider die zijn stem bleef verheffen

De Saudische journalist Jamal Khashoggi verdween vorige week na een bezoek aan het Saudische consulaat in Turkije van de aardbodem.

'Turkije heeft audio- en videobewijs dood Khashoggi in Saoedisch consulaat'

Medewerkers van de Turkse regering hebben tegen collega's uit de Verenigde Staten gezegd dat ze video- en audiobewijs hebben dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden