Saudi-Arabië blijft doelen in Jemen bombarderen

Arabische Liga wil troepenmacht vormen om bedreigingen in de regio het hoofd te bieden

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

Saudi-Arabië gaat door met het bombarderen van doelen in Jemen totdat de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer terug is aan de macht. Dat zei het land gisteren aan het slot van de tweedaagse top van de Arabische Liga die in Egypte werd gehouden.

Sinds afgelopen woensdagnacht bombardeert een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië doelen van sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Die veroverden in de dagen daarvoor grote delen van het land en dreigden president Hadi te verdrijven.

Ook afgelopen weekend voerde de coalitie weer luchtaanvallen uit. Daarbij kwamen 35 mensen om en vielen er 88 gewonden. Onduidelijk is of het om soldaten of burgers gaat.

Een woordvoerder van het Saudische leger zei gisteren de rebellen "net zo lang onder druk te houden, tot het Jemenitische leger het van ons over kan nemen". Hij noemde de aanvallen op de Houthi-doelen tot nu toe 'succesvol'.

Een Chinees marineschip is gisteren de haven van Aden in Zuid-Jemen binnengevaren om Chinezen uit de belaagde stad te evacueren. Zaterdag evacueerde Saudi-Arabië al Saudiërs uit de stad.

Lang niet alle landen van de Arabische Liga nemen deel aan de luchtaanvallen.

De leden van de Arabische Liga spraken op initiatief van Egypte op de topbijeenkomst af om een gezamenlijke troepenmacht te vormen. Zo hopen de 22 landen het hoofd te kunnen bieden aan wat zij de groeiende bedreigingen in de regio noemen. De komende week zullen de landen de details van het plan verder gaan uitwerken, zei de Egyptische president Sisi. De bijdrage aan de troepenmacht is overigens op vrijwillige basis, waardoor geen enkel land gehouden is aan deelname. Eerdere pogingen om een gezamenlijke strijdkracht op te zetten voor dergelijke crisissituaties mislukten.

OPINIE 23, COMMENTAAR

Saudi-Arabië moet zijn ingreep in Jemen beperkt houden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden