Saudi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi, achttien arrestaties

De Saudische journalist Jamal Khashoggi.Beeld AFP

De Saudische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saudische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanbul een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.

Achttien Saudi’s zijn in verband met het onderzoek naar de dood van de journalist in het consulaat in de Turkse stad op 2 oktober opgepakt. “Het onderzoek is nog gaande”, liet de openbaar aanklager in een verklaring weten.

Koning Salman bin Abdulaziz al-Saud heeft het ontslag bevolen van twee hoge officials, Saud Al-Qahtani, een belangrijke adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman en van Ahmed Asiri, de vice-directeur van de veiligheidsdienst. De koning heeft een ministeriële commissie ingesteld onder leiding van kroonprins Bin Salman om de veiligheidsdienst te hervormen. De commissie met daarin de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst moeten binnen een maand verslag uitbrengen aan de koning.

De Saudische koning had eerder op de dag telefonisch overleg gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beiden hadden afgesproken dat de landen zullen samenwerken in het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi, meldde het Turkse persbureau Anadolu.

De Turkse justitie was vrijdag begonnen met het horen van medewerkers van het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens de Turkse autoriteiten is Khashoggi daar gemarteld en vermoord door een doodseskader dat in de morgen uit Saudi-Arabië in Turkije was aangekomen. De journalist was een criticus van kroonprins Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.

De verdwijning van Khashoggi, die schreef voor onder meer de Washington Post, heeft de relatie tussen Saudi-Arabië en het westen onder druk gezet. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn deelname aan een investeerdersconferentie volgende week in Riyadh geannuleerd. Diverse andere gasten, onder wie de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en de Britse minister van Handel Liam Fox, hadden al laten weten niet te zullen afreizen naar Saudi-Arabië.

Premier Mark Rutte zei zaterdag dat hij wil dat ‘de onderste steen boven komt’ over de dood van Khashoggi. Nederland sluit zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te verkrijgen over wat er precies is gebeurd. De premier noemde de dood van de journalist ‘een ongelofelijk trieste zaak’. Wel zei hij dat het ‘op zichzelf goed is dat er eindelijk enige duidelijkheid is verschaft door Saudi-Arabië’.

Trump: Wapendeals intact

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de verklaring over de dood van Khashoggi geloofwaardig genoemd. De president gelooft niet dat de Sauedische autoriteiten tegen hem hebben gelogen.

Trump zei dat zijn voorkeur ernaar uitgaat dat de repercussies niet leiden tot het afzeggen van wapendeals die de VS heeft gesloten met Saudi-Arabië. De VS sloten in mei 2017 een akkoord om voor 110 miljard dollar wapens te zullen leveren aan de golfstaat.

“De verklaring over Khashoggi is een goede eerste stap, een belangrijke stap”, zei Trump over de erkenning van Saudi-Arabië dat de journalist na een gevecht op het consulaat is gedood. “Wat er met hem is gebeurd is onacceptabel.”

Volgens de president hebben de Verenigde Staten Saudi-Arabië nodig als bondgenoot tegen Iran. Trump zei te zullen spreken met kroonprins Mohammed bin Salman.

Trump had eerder op de dag tegen de media in Scottsdale gezegd dat het nog te vroeg was om te speculeren over mogelijke gevolgen van het incident. “We zullen te weten komen wie waar vanaf wist en wanneer. Dan zien we verder”, zei hij. “Ik zal goed luisteren wat het Congres erover te zeggen heeft.”

Lees ook:

Na de zaak-Khashoggi is ‘MBS’ niet langer de toffe jonge prins

De ­wereld hoeft geen illusies meer te koesteren over de ‘hervormingsgezinde’ Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden