Saté ajam

TINEKE SLUIJTER

Met saté van de barbecue doe je iedereen een plezier. Kippendijenvlees is een stuk malser dan kipfilet en leent zich daarom goed voor deze saté ajam. Als u houten satéprikkers gebruikt, leg deze dan eerst een half uurtje in water om te voorkomen dat ze op de barbecue verbranden.

Snijd het onderste witte deel van de serehstengel in stukken. Pel de sjalotjes en snijd deze grof. Pel de knoflookteentjes en hak ze grof. Snijd de rode pepers in stukken. Schil het stukje gemberwortel en hak het grof. Doe de sereh, sjalotjes, knoflook, pepers en gember en een eetlepel olie in een keukenmachine. Maal alles fijn en doe het mengsel over in een grote kom. Snijd het kippendijenvlees in stukjes van twee centimeter en voeg dit bij de marinade in de kom. Goed mengen. Laat het vlees op zijn minst een uurtje marineren.

Verhit een droge koekenpan en rooster hierin de geraspte kokos, op laag vuur, lichtbruin. Doe de kokos over in een kommetje en laat deze afkoelen.

Doe de kokosmelk in een steelpan, zet het vuur middelhoog en roer de pindakaas, chilipoeder, komijn, koriander, kardemom, kruidnagel, zout en ketjap manis erdoor. Breng de saus al roerend aan de kook en roer tot de saus op de gewenste dikte is gekomen. Proef de saus en voeg naar smaak nog wat zout of ketjap toe.

Rijg het kippenvlees aan de satéprikkers. Verhit de barbecue tot er een grijze aslaag op de kooltjes ligt en alle vlammetjes zijn verdwenen.

Grill de saté rondom bruin en gaar. Verwarm indien nodig de satésaus opnieuw en strooi er voor het serveren de geraspte kokos overheen.

Geef bij de saté een grote schaal witte rijst en een salade van een in blokjes gesneden komkommer, twee luciferdun gesneden wortels, een grof gesneden rode ui, een in ringetjes gesneden rode peper, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels ketjap manis, 1/2 theelepel zout en fijngehakte korianderblaadjes bij.

Ingrediënten voor vier personen:

800 gram kippendijenvlees, 1 serehstengel, 3 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 2 rode pepers, stukje gemberwortel, 1 eetlepel geraspte kokos, 2 eetlepels pindakaas (bij voorkeur met stukjes noot), 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen kardemom, 1/2 theelepel gemalen kruidnagel, 1 theelepel zout, 2 eetlepels ketjap manis (zoet), 1 blik kokosmelk, satéprikkers, 3 eetlepels olie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden