Satanisten jagen christelijk Amerika weer op de kast

Schets van het beeld dat De Satanische Tempel wil plaatsen bij het parlementsgebouw van de staat Oklahoma. Beeld The Satanic Temple
Schets van het beeld dat De Satanische Tempel wil plaatsen bij het parlementsgebouw van de staat Oklahoma.Beeld The Satanic Temple

Ze oogsten meer irritatie dan begrip. Maar dat weerhoudt Amerikaanse satanisten er niet van om zich nu openlijk te manifesteren. Hun kleine stroming beleeft een zekere coming out.

Robin de Wever

Gelijke monniken, gelijke kappen. Een rechter in de zuidelijke staat Florida was er vorige maand duidelijk over: als christelijke organisaties op openbare scholen religieuze lectuur mogen verspreiden, dan mogen atheïsten ook boekjes over hun ideeën verspreiden.

Koepelorganisatie De Satanische Tempel grijpt nu haar kans: scholen in de omgeving van de stad Orlando krijgen binnenkort 'Het grote kinderboek over satanische activiteiten' toegestuurd. Immers: wat geldt voor atheïsten, geldt voor hen die het evangelie van Lucifer prediken. Eigenlijk druist het verspreiden van religieuze lectuur in tegen de eigen overtuigingen, vertelt woordvoerder Lucien Greaves aan nieuwsblog The Raw Story.

"Wij zouden zelf nooit streven naar zo'n precedent, want we vinden dat de grondwet oproept tot een strikte scheiding van kerk en staat. Maar als een schoolbestuur het verspreiden van religieuze pamfletten en bijbels toestaat, dan blijven we niet achter." De Satanistische Tempel wil leerlingen 'blootstellen aan een breed palet van ideeën'. Greaves: "We blijven niet toekijken als één religieuze stem het discours bepaalt."

Ook satanisten zijn veelkleurig
Net als andere (quasi)religieuze stromingen komen satanisten in velerlei gedaanten. Zo zijn er theïstische én atheïstische substromingen en hebben sommige satanisten nog het meeste weg van new age-aanhangers.

En net als bij iedere andere godsdienst zijn er rivaliserende groepen. Sommige satanisten zijn mild, anderen houden er zeer duistere en hatelijke ideeën op na. Over de praktijken van radicale satanisten doen in de Verenigde Staten al decennia wilde geruchten de ronde, maar bewijs is vrijwel nooit gevonden.

Vooral in de jaren '80 was de angst groot. Satanisten zouden geheime, macabere ceremonies houden waarbij soms levende baby's en volwassenen werden geofferd. Ze hadden het gemunt op andermans huisdieren, werd er gezegd. En ze zouden tieners aanzetten tot zelfmoord. Verdween er een kind, dan gingen er direct geruchten over de betrokkenheid van satanisten.

Satan op het gazon van het parlement
Die massahysterie is nu goeddeels voorbij, maar het zal Amerika voorlopig niet lukken om de satanisten te vergeten. De boekverspreiding lijkt onderdeel van een breder reveil. Zo kondigde een regionale afdeling van De Satanische Tempel eind vorig jaar aan dat ze bij het parlementsgebouw van de staat Oklohama een satanistisch beeld wilde plaatsen.

Het boek dat De Satanische Tempel in Florida gaat verspreiden. Beeld .
Het boek dat De Satanische Tempel in Florida gaat verspreiden.Beeld .

Dat moest tegenwicht bieden aan het beeld van Mozes' Tien Geboden, dat er sinds een paar jaar staat. Oklahoma was vruchtbare grond voor controverse. Het ligt middenin de Amerikaanse biblebelt en heeft een sterk Republikeinse volksvertegenwoordiging. De organisatie krijgt naar eigen zeggen volop haatmail en bedreigingen.

Zwarte mis, grijze haren
Of het beeld er ook komt, is de vraag. Een ander project gaat sowieso door: in een concerthal in Oklahoma City dragen leden van de organisatie zondag een 'zwarte mis' op. Die moet volgens de organisatoren niet alleen verlichtend werken, maar ook bewijzen dat hun 'Hollywood-imago' niet strookt met de werkelijkheid. Kerken spreken er schande van en een boze petitie werd zo'n duizend keer ondertekend, maar de autoriteiten zagen geen reden om in te grijpen.

De Satanische Tempel moest wel wat aanpassingen doen, zodat de ceremonie geen lokale voorschriften schendt. Urine is verboden; in plaats daarvan gebruikt de groep azijn. Er wordt niet gespuugd op een geconsecreerde hostie, maar op een gewone hostie. En de naakte vrouw moet op zijn minst lingerie aantrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden