Saskia Noorts nieuwste zomerthriller

Wat heeft Anne uitgespookt voor haar black-out?

Humberto Tan, Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw. De hele televisiepraatprogrammatop komt langs in 'Huidpijn', de nieuwste thriller van Saskia Noort.

Zelf zat het verkoopkanon ook aan die tafels, en van dat gegeven maakt ze handig gebruik. Hoofdpersoon Anne Kramer is dan wel geen schrijfster, maar zelf ook presentatrice op de televisie. Een Bekende Nederlander die heel wat weg heeft van haar schepper, zoals een jeugd aan de Noord-Hollandse kust en een leven in Amsterdam. En vooral een grote strijd om maar zo energiek, jeugdig en blakend in al die programma's te verschijnen. Anne is namelijk aan het begin van het boek afgedankt door haar werkgever, Avro/Tros. Ze is waarschijnlijk te oud, ze heeft de X-factor niet meer en een anonieme medewerker heeft zich bij de omroepbazen over haar beklaagd. De introductie van al deze echte BN'ers pakt goed uit voor de geloofwaardigheid. Daarnaast weet Noort, anders dan veel navolgers in het genre van de ladythriller, de clichés (een bonzend hart!) net genoeg te omzeilen. Voor de manager van Anne, die uiteraard nichterig overkomt, vormt het originele buurmeisje een aardig tegenwicht. En de preoccupatie van de moeder van Anne met haar andere dochter - wier sores altijd voorgaan - mag er ook zijn.

De professionele problemen die Anne heeft en die haar moeder niet ziet, vormen nog niet eens de grootste schok. Tijdens een poging om via ivf zwanger te raken biecht Sam, de vriend van Anne, op dat hij niet meer door kan gaan met het bevruchtingscircuit. Hij wil een tijdje 'afstand' om na te denken, en de lezer weet het natuurlijk al direct: Sam heeft Anne verruild voor een jonger blond exemplaar.

Anne probeert Sam met man en macht én met al haar seksuele overredingskracht terug te winnen. Ook hier weet de lezer snel: een enkele vrijpartij is prima voor Sam, maar zich echt binden, dat zit er bij hem niet in.

Het duurt even voordat Anne dat zelf ook gaat beseffen waarna een persoonlijke crisis niet kan uitblijven. Zeker wanneer ze een idee krijgt wie haar man afpakt en wie heeft geklikt bij haar werkgever. Ze beklaagt zich in een duister Amsterdams café over de gang van zaken, krijgt een black-out van de alcohol en ontwaakt alleen thuis. En zie: kort daarop wordt een van de hoofdpersonen vermist. Wat heeft Anne gedaan voordat ze het bewustzijn verloor? Of is hier een heel andere dader aan het werk? Dat moet Anne gaan uitzoeken. In de goede traditie van de Nederlandse ladythriller werkt de politie bepaald niet mee. De presentatrice zal zelf in een sterke ontknoping de waarheid gaan ontdekken. Een aardige, luchtige zomerthriller.

Saskia Noort: Huidpijn Ambo/Anthos, 277 blz. euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden