'Saskia is nu inspiratie voor anderen'

Hans Gootjes, topsportmanager bij de gymnastiekunie, bedwingt Alpe d'Huez om dochter te herdenken

DAAN HEIJINK | AMSTERDAM

Ze had dit jaar zo graag zelf meegedaan aan de Alpe d'HuZes, het sportevenement op de beroemde Franse berg met als hoofddoel het inzamelen van geld voor kankerbestrijding. Saskia Gootjes, dochter van topsportmanager Hans Gootjes van de gymnastiekunie (KNGU) en zijn vrouw Marja Voulon, overleed in augustus 2011 op 16-jarige leeftijd aan de gevolgen van een uiterst zeldzame vorm van lymfeklierkanker. "De meerkamp tegen kanker", zoals Gootjes de strijd van zijn sportieve dochter tegen het hepatosplenaal gamma/delta T-cel lymfoom omschrijft, "viel niet te winnen".

De wereld van het gezin Gootjes, voorheen 'de gelukkige drie-eenheid', stortte in. "De herinnering aan onze allerliefste Saskia levend houden; dat is nu het hoofddoel in ons leven geworden", aldus Gootjes, vlak voor vertrek naar Frankrijk. "We zetten en zien steeds stipjes aan de horizon. Eén van die stipjes is Alpe d'HuZes 2012." 'Team Saskia', een groep van achttien hardlopende en fietsende dierbaren, zal woensdag en donderdag als eerbetoon aan het jonge meerkamptalent de Alpe d'Huez bedwingen.

"Het idee om aan de Alpe d'HuZes mee te doen, kwam van Saskia zelf", vertelt Gootjes. "Ze luisterde vorig jaar op 8 juni in het ziekenhuis naar de uitzending van Alpe d'HuZes vanuit Frankrijk op radio 2 en besloot dat ze samen met twee atletiekvrienden in 2012 zou meedoen." Die vrienden lopen woensdag met het favoriete, roze estafettestokje van Saskia de berg op. Op die manier is Saskia er toch een beetje bij, op de flanken van de berg die zij drie keer in haar leven met haar ouders bezocht.

Bij atletiekvereniging Flevo Delta in Dronten, waar Saskia elf jaar lang fanatiek sportte, is de 'Saskia-factor' inmiddels een bekend begrip en een sportief wapen. "De Saskia-factor staat voor alles uit jezelf halen", legt Gootjes uit. In de kantine van de club hangt als eerbetoon een foto van Saskia tijdens haar laatste wedstrijd. Onder die foto ligt haar roze stokje. "Saskia wilde altijd als eerste bij de bak met stokjes zijn, zodat zij de roze kon pakken", vertelt Gootjes.

Het geeft Gootjes en zijn vrouw een gevoel van houvast en geluk om te zien dat Saskia een blijvende indruk heeft gemaakt op mensen. "Ondanks ons enorme verdriet voelt het goed om te merken dat Saskia, op haar jonge leeftijd, velen heeft weten te inspireren. We zijn supertrots dat ze met haar unieke waarden een inspiratiebron is voor anderen", aldus Gootjes.

Hij vergelijkt de strijd tegen kanker steevast met topsport. "Topsporters leren wat winnen is, maar ze leren ook om te gaan met verlies en tegenslagen. Met haar topsportmentaliteit had Saskia alles in zich om het hoogste in haar sport te bereiken; maar toen haar droom om ooit de Olympische Spelen te halen uiteenspatte, kon ze haar doelen bijstellen. Steeds opnieuw je focus bepalen en vooruitkijken; dat zijn kenmerken van een echte topsporter".

Gootjes rent de Alpe d'Huez donderdag drie keer omhoog. "Ik ben in de afgelopen jaren tijdens drie vakanties één keer omhoog gelopen, nu wil ik het op één dag driemaal doen. Uiteraard als eerbetoon aan Saskia wil ik mijn eigen grens verleggen." Ook als de lichte pijn die hij nu voelt in zijn achillespees erger wordt, zal hij naar boven gaan: "Opgeven is geen optie, dus het gaat zeker lukken. Gedurende acht maanden heeft Saskia nooit één keer opgegeven." 's Middags zal Gootjes samen met zijn vrouw hardlopend naar de top gaan. Vanzelfsprekend een emotionele onderneming. "Misschien dat we onderweg een kaarsje branden, elkaar troosten en samen huilen, we zien het wel."

Gootjes: "Ik denk dat we straks met heel veel voldoening terugkijken op de Alpe d'HuZes, ondanks de verdrietige aanleiding." Er zijn bovendien nieuwe stipjes aan de horizon, zoals het boek dat Gootjes schrijft over zijn dochter. Een ander stipje is de Memorial Saskia's Seven op 30 juni: een officiële wedstrijd op de kalender van de Atletiekunie met Saskia's favoriete onderdelen op het programma.

Daarnaast zijn Gootjes en Voulon weer begonnen met werken. Gootjes heeft als topsportmanager bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie de komende tijd een aantal belangrijke taken en is bijvoorbeeld eindverantwoordelijk voor het besluit of Jeffrey Wammes, of Epke Zonderland, een plaats naar de Spelen verdient.

"Aan de ene kant voelt het goed; iets van ritme," zegt Gootjes. "Maar het is paradoxaal, want het ritme zoals we dat altijd gekend hebben komt nooit meer terug." Gootjes en Voulon zijn in ieder geval gelukkig met het gevoel dat ze de tijd met Saskia intens hebben beleefd. "We hebben zestien jaar heel erg genoten van elkaar en elke dag geplukt. Dat neemt niemand ons af."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden