Saskia: Ik vertrouwde hem

Saskia van Ruiten was ’in shock’ toen ze hoorde dat de man die haar Zweedse behandeling zou betalen een oplichter blijkt te zijn.

Ellis Ellenbroek

’Hoi met Remon, zo je hoort ben ik er even niet’, zegt de voicemail van de man die zich de afgelopen weken voordeed als weldoener en miljonair Frank Verbeek (38). Vele keren had Saskia van Ruiten de zogenaamde loterijwinnaar aan de lijn. Vrijdag kwam hij zelfs langs. Saskia’s moeder kreeg die ochtend een sms van hem: ’Het is een mooie dag’. Met walging blikt Van Ruiten, die blind is, op de ontmoeting terug. „Ik heb die man aangeraakt! Ik weet nog dat me opviel dat hij zo naar zweet rook.”

Thuis in Leeuwarden, met een pluche knuffel tegen zich aangeklemd en omringd door echtgenoot Wilco, moeder Cobi en stiefvader Herman, vertelt de 32-jarige anorexiapatiënte hoe blij ze was dat ze mandometertherapie kon gaan volgen in Zweden. Verzekeraar Univé wilde niet betalen, Verbeek wél. Na zeven miljoen in de Staatsloterij te hebben gewonnen, kon hij de benodigde 150.000 euro wel missen. Zei hij.

Van Ruiten zal geen dubbeltje krijgen. Er blijkt ook niets waar van het huilverhaal dat haar redder zelf een zus aan anorexia verloor. In plaats daarvan druppelt bij de familie steeds meer informatie binnen over de streken van ene Remon de B., de ware persoon achter Verbeek. De B. blijkt meerdere mensen met mooie praatjes geld afhandig te hebben gemaakt. „Vooral kwetsbare vrouwen”, zegt Saskia. Zover is het bij haar en haar familie niet gekomen en de Van Ruitens hebben ook geen idee hoe hij dat had willen aanpakken. Maar de mentale schade is groot. Saskia: „Ik heb er een trauma van. De dokter moest komen. Hartkloppingen, pijn op de borst. Ik dacht: Nou is het afgelopen.”

Ze vertrouwde De B.: „En ik vertrouw niet snel iemand en al helemaal geen mannen. Dat is mijn probleem, mijn hele leven al.” Achteraf, ja achteraf waren er wat vreemde signalen: dat De B. goedkope sigaretten rookte, dat moeder Cobi hem van het station moest halen. En dat Saskia steeds hem moest bellen, in plaats van andersom. Maar niemand rook echt onraad. Saskia: „Hij moet zijn eigen verhaal ook geloofd hebben, anders hou je dat niet vol.”

Ze kondigt aan krachtiger dan ooit tegen haar ziekte te vechten. Maar de vraag is hoe. Plan was volgend weekeinde naar Zweden af te reizen. De deur in Göteborg blijft echter dicht als er geen aanbetaling van 60 duizend dollar komt. Na een optreden van Saskia in het SBS-programma Hart van Nederland kwam er een speciaal fonds voor haar. Maar op gironummer 97264 staat nog maar 105 euro. Saskia’s stiefvader: „Niemand geeft natuurlijk, als een miljonair alles zegt te betalen.”

In Nederland is Saskia uitbehandeld. Geen kliniek wil haar hebben, zegt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden