Sarkozy zwijgt over ontslag radiokomiek
Een kroniek van een aangekondigde nederlaag. Dat was de smadelijke afgang van het Franse voetbalteam op het WK. Iets dergelijks zou je ook kunnen zeggen van het ontslag, begin deze week, van Stéphane Guillon, één van de sterkomieken van radiozender France Inter. Anders dan ’Les Bleus’, zoals het Franse voetbalteam wordt genoemd, heeft Guillon over populariteit niets te klagen: elke ochtend luisteren er twee miljoen mensen naar zijn gesproken column direct voor het journaal van acht uur.
Onhandelbaar is hij wél. Zo spaarde hij zijn baas, Jean-Luc Hees, de afgelopen maanden niet. „Ik heet geen Raymond Domenech”, stelde Hees woensdag in een interview. Hees doelde met die uitspraak op de manier waarop de Franse bondscoach een scheldkanonnade van een van zijn sterspelers in de kleedkamer voor de buitenwereld trachtte te vergoelijken. ’Ik heb een zeker eergevoel’, zo stelde Hees. ’En ik pik het niet als ik live door een werknemer wordt bespuugd’.
Humor, stelde de baas van de Franse publieke radio verder, mag niet worden gekaapt door ’kleine dictatortjes’ als Guillon. Hees doelde daarmee op de virulente wijze waarop Guillon prominente politici pleegt aan te vallen. Martine Aubry, secretaris van de Parti Socialiste, vergeleek hij eens met een ’asbak’ en toen Dominique Strauss-Kahn, baas van het IMF en een berucht rokkenjager, langskwam voor een interview, adviseerde hij het aanwezige vrouwelijk personeel een veilig heenkomen te zoeken.
Exit Guillon dus, maar achter het conflict met Hees gaat meer schuil dan een uit de hand gelopen arbeidsconflict, of de vraag naar wat lollig is of niet. Voorheen werden de bazen van de publieke omroep benoemd door de CSA, een onafhankelijke mediaraad. Sarkozy maakte aan die praktijk een einde en wijst tegenwoordig zelf de omroepbazen aan, een beslissing die destijds op veel verzet stuitte.
Vanaf het moment dat de Franse president Hees vorig jaar naar voren schoof, toonde Guillon zich met de dag provocatiever. Dit alsof hij Hees, zelf een oud-journalist met een grote reputatie, tot het uiterste wilde drijven om diens onafhankelijkheid ten opzichte van de machthebber in het Elysée te onderstrepen. Zo zei Guillon onlangs nog te hebben ’gedroomd’ over een vliegtuigongeluk waarbij Sarkozy en zijn raadgevers het leven lieten.
Het ontslag maakte in Frankrijk veel reacties los. „Wat een banaal intern conflict had moeten zijn, is een nationale kwestie geworden om de simpele reden dat de baas van Radio France wordt achtervolgd door een vervloeking: diens benoeming door het Elysée”, schreef Libération. Volgens het linkse dagblad maakt dit dat iedere daad van Hees in verband wordt gebracht met de politieke belangen van degene aan wie hij zijn baan te danken heeft.
Sarkozy zelf liet zich niet uit over Guillons ontslag. Hij heeft het te druk met puinruimen bij Les Bleus. Zo riep hij woensdag spits Thierry Henry bij zich op het matje.