Sarkozy worstelt met zijn ’smetteloze republiek’

Franse ministers die buiten Frankrijk met vakantie willen, hebben voortaan toestemming nodig van de premier. President Nicolas Sarkozy hoopt zo een eind te maken aan de polemiek over leden van de regering die zich in Egypte en Tunesië in de watten lieten leggen.

Kleis Jager

Premier François Fillon liet zich tijdens de kerstvakantie met zijn gezin in een privéjet van president Moebarak vervoeren. In Egypte was op dat moment niets aan de hand. Maar tegen dit soort privileges bestaat ’steeds meer weerstand in de samenleving’, aldus een verklaring van het Elysée gisteren.

Bovendien komt de verdediging van minister Michèle Alliot-Marie (buitenlandse zaken, beter bekend als ’MAM’) door Fillon nu opeens in een heel ander daglicht te staan. Alliot-Marie kwam in opspraak door een vakantie in Tunesië, waarnaartoe ze vloog op kosten van een zakenvriend van president Ben-Ali.

Het hotel zou MAM zelf hebben betaald, maar een rekening kan zij niet laten zien. Die zou door haar ouders zijn voldaan, die ook van de partij waren. „Moet ik hier nou echt mijn vader en moeder van 92 mee lastigvallen?”, zo luidde haar verweer.

Ook haar aanvankelijke verzekering dat er nog nauwelijks protesten waren toen zij het land bezocht, keert zich tegen haar. De zelfmoord die aanleiding was voor de protesten vond volgens MAM ’aan het einde van mijn verblijf’ plaats. In werkelijkheid was straatverkoper Mohamed Boeazizi al een week dood toen MAM in Tunesië arriveerde.

MAM en Fillon dwongen Sarkozy tot zijn vakantiemaatregel. „Aan de publieke moraal worden steeds strengere eisen gesteld”, constateert de president. „Wat een paar jaar geleden nog gewoon was, kan nu op verontwaardiging rekenen. Wij houden daar rekening mee.”

Of het indruk maakt, is nog maar zeer de vraag. Zelf was Sarkozy met Kerst in Marokko. De president logeerde met zijn vrouw Carla enkele dagen in een paleisje van koning Mohammed VI. „De hele top van de Franse staat bevond zich dus in hetzelfde schuitje”, constateerde oud-presidentskandidaat François Bayrou.

Sarkozy riep bovendien al eerder op tot matiging. Dat was nadat onderminister Christian Blanc voor duizenden euro’s sigaren declareerde en minister Alain Joyandet een privévliegtuig had gehuurd om voor 116.500 euro naar een conferentie op Martinique te vliegen.

Sarkozy begon zijn mandaat in 2007 met de belofte van een ’smetteloze republiek’. Hij kondigde aan zich in een klooster te willen bezinnen op zijn taak. Maar het werd een veel besproken ’blingbling’-vakantie op het jacht van een bevriende zakenman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden