Sarkozy voor boerkaverbod

Nicolas Sarkozy laat zich luisterrijk flankeren door de Republikeinse Garde in Château de Versailles, vlak voor zijn toespraak (afp)Beeld AFP

De Franse president vindt de boerka ’een teken van vernedering’. Daarmee effent hij de weg voor een verbod op het dragen van een boerka.

In Château de Versailles heeft Nicolas Sarkozy gistermiddag het Congres (Assemblée en Senaat) toegesproken. Naar de speech werd al dagen uitgekeken, omdat het de eerste keer in 150 jaar is dat een Franse president de verzamelde afgevaardigden zou toespreken, en ook omdat hij de grote lijnen van de tweede helft van zijn quinquennat (vijf jaren van ambtstermijn) zou schetsen. Maar eigenlijk vooral omdat president Sarkozy zich zou uitspreken over de boerka.

Over dit kledingstuk is in Frankrijk sinds een paar dagen een verhit debat gaande. Dat begon toen een groep van 60 parlementariërs een verzoek indiende voor de vorming van een commissie die het fenomeen in kaart gaat brengen en zich zal buigen over de mogelijkheid van een wet om de boerka te verbieden. De groep wordt geleid door de communistische afgevaardigde André Gerin, maar er zitten ook veel leden in van de rechtse UMP.

De kwestie ligt gevoelig omdat zij direct raakt aan de laïcité, de neutraliteit van de staat inzake religie, een van de pijlers van de Franse Republiek.

Eerder veroorzaakte het moslimhoofddoekje op scholen een maatschappelijk debat dat in 1989 begon en pas in 2004 werd beslecht met een wet die het hoofddoekje (en andere ’ostentatieve religieuze tekens’) op de openbare school verbiedt. Bij de boerka gaat het veel verder dan dat, aangezien tegenstanders een verbod in de openbare ruimte (op straat dus) eisen.

Dat is de reden dat integratieminister Eric Besson tegen een verbod is. Hij vindt dat het niet aan de overheid is om te bepalen hoe mensen zich moeten kleden. Voorstanders van een verbod, zoals Rama Yade, staatssecretaris van mensenrechten, kiezen de invalshoek van het feminisme. Zij spreken over de boerka als een ’mobiele gevangenis’, waarbij zij ervan uitgaan dat vrouwen het kledingstuk niet uit eigen wil, maar onder dwang dragen.

Moslimorganisaties toonden zich verdeeld. Zo sprak de rector van de Moskee van Parijs zich uit ten gunste van de parlementaire onderzoekscommissie, terwijl een woordvoerder van de Franse Moslimraad daar juist fel gekant tegen is. Hij vreest dat een dergelijk initiatief de Franse moslimgemeenschap (vier tot zes miljoen mensen) nodeloos zou stigmatiseren.

Hoeveel vrouwen er in Frankrijk met een boerka rondlopen is niet bekend. Een aanwijzing biedt de omvang van de orthodoxe salafistische gemeenschap, waar de dracht van de boerka gebruikelijk is. Die wordt geschat op tussen de 5.000 à 12.000 leden, met de aantekening dat mannen in de meerderheid zijn.

In zijn toespraak zei Sarkozy de boerka niet als een religieus symbool te beschouwen, maar als een teken van ’vernedering’. Als het aan de president ligt, is de boerka dan ook ’niet welkom op het Franse grondgebied’. Die woorden alleen zullen nog niet direct leiden tot een verbod; wél vormen ze een warme aanmoediging aan het Franse parlement om een wet te maken die het kledingstuk verbiedt.

In zijn toespraak stond Sarkozy ook uitvoerig stil bij de wijze waarop Frankrijk de economische crisis te lijf zou moeten gaan. Hij onderstreepte het belang van investeringen en kondigde aan dat de staat een omvangrijke lening zal uitschrijven om ’prioriteiten’ te kunnen financieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden