Sarkozy vindt Hollande te slap

Ex-president valt zijn opvolger aan, die daadkracht zou ontberen inzake Syrië

Oud-president Sarkozy is terug. Met een aanval op zijn opvolger Hollande, die veel te slap zou zijn inzake Syrië, verraste hij dinsdagavond alles en iedereen.

Maandenlang hield hij zich stil. Ook al heeft de huidige regering vrijwel zijn hele erfenis opgeruimd en laten ministers nog steeds bijna dagelijks weten hoe slecht hij het heeft gedaan. Maar deze week bracht Sarkozy, die de laatste dagen vaak zwoegend op zijn racefiets op steile hellingen in de buurt van Toulon is gesignaleerd, plotseling een communiqué uit. Mede-ondertekend door de belangrijkste leider van de Syrische oppositie, Abdel Basset Saida, met wie hij een lang telefonisch onderhoud had.

De boodschap van beide heren: de internationale gemeenschap moet snel ingrijpen in Syrië om een humanitaire ramp af te wenden. Nu het leger van Basjar al-Assad de opstandelingen in Aleppo insluit, vertoont de toestand volgens Sarkozy en Saida veel overeenkomsten met de Libische crisis van vorig jaar.

De verklaring rept met geen woord over de Franse positie. Maar met de opmerking over Libië veroordeelt de 'redder van Benghazi' duidelijk het optreden van François Hollande, die eveneens in Zuid-Frankrijk vakantie viert.

Het lijkt een zorgvuldig voorbereide, gecoördineerde manoeuvre. Een paar dagen eerder al opende de schrijver-activist Bernard-Henri Lévy de aanval. 'BHL', die een boek schreef waarin hij uitlegt hoe hij Sarkozy overhaalde tot de actie in Libië, verklaarde dat hij teleurgesteld is in de huidige president. Hollande, aan wie hij zijn stem heeft gegeven, had immers beloofd Assad te verjagen en daartoe 'geen enkel middel' te schuwen.

Traditoneel zijn ex-presidenten terughoudend, maar er is geen regel die het Sarkozy verbiedt een mening te hebben over de huidige man in het Elysée. De vraag dringt zich alleen op waarom hij uitgerekend Syrië kiest om duidelijk te maken dat hij de politiek niet heeft verlaten.

Minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zegt dat hij Sarkozy niet begrijpt. De geopolitieke verschillen tussen Libië en Syrië kunnen haast niet groter zijn en Syrië beschikt daarbij over grote hoeveelheden wapens. Geen serieuze specialist eigenlijk die in deze omstandigheden een militaire interventie aanbeveelt.

Dat is ook precies de reden dat de krant Le Monde oordeelt dat Sarkozy op een onhandige manier - 'met een poging tot een soort parallelle diplomatie' - de stilte rond zijn persoon doorbreekt. Frankrijk, op dit moment voorzitter van de Veiligheidsraad, heeft weinig ideeën over hoe het verder moet met Syrië en ook Sarkozy doet geen concreet voorstel, concludeert de krant.

Van dergelijke overwegingen trekken Sarkozy's politieke vrienden zich weinig aan. Zij juichen de rentree van hun favoriet toe en wijzen op het 'enorme verschil' tussen het koortsachtige activisme van Sarkozy en het 'immobilisme' van Hollande. "Met Hollande telt Frankrijk niet meer mee in de wereld", zo stelt bijvoorbeeld oud-minister van binnenlandse zaken en Sarkozysteun van het eerste uur Brice Hortefeux.

Ook de veelbelovende Nathalie Kociusko-Morizet, een van de kandidaten voor het leiderschap van Sarkozy's partij UMP, deed een duit in het zakje. "Als er bloedbaden dreigden, zoals in Georgië, wachtte Sarkozy niet het einde van de vakantie af."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden