Sarkozy verweert zich tegen 'laster'

Van onze redactie buitenland

amsterdam – De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zich gisteren in een interview met tv-zender France 2 verweerd tegen aantijgingen over illegale campagnegelden die de geloofwaardigheid van zijn regering dreigen aan te tasten.

Volgens Sarkozy is het allemaal pure laster en slechts bedoeld om zijn regering te verzwakken, juist nu deze voor de ’impopulaire’ beslissing staat de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 naar 62.

De Franse president sprak zijn volste vertrouwen uit in zijn minister van arbeid, Eric Woerth. Deze ligt onder vuur omdat hij de steenrijke L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt zou hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen. Inspecteurs van het ministerie van financiën hebben die beschuldigingen overigens tegengesproken. Tegelijkertijd zei Sarkozy dat hij Woerth had aangeraden zijn functie van penningmeester van de partij neer te leggen, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Sarkozy noemde de beschuldigingen aan zijn eigen adres ’een schande’. De ex-boekhoudster van Bettencourt heeft haar beweringen dat Sarkozy zelf geld had ontvangen van Bettencourt, weer ingetrokken. Maar de Franse media berichtten gisteren dat de politie huiszoekingen heeft gedaan in de woningen van Bettencourt en een van haar naaste vrienden. Het openbaar ministerie sprak slechts van een ’bezoek om documenten in ontvangst te nemen’. Bettencourt zou enveloppen met geld hebben gegeven aan conservatieve politici, onder wie Sarkozy toen die burgemeester was van Neuilly-sur-Seine (1995-2002).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden