Sarkozy's plan tegen immigratie krijgt alleen steun van Merkel

Een Frans-Duits plan voor verruimde mogelijkheden voor EU-lidstaten om de eigen grenzen te sluiten om illegale migratie tegen te gaan, kan op weinig begrip rekenen van andere EU-landen en het Europarlement.

Duitsland en Frankrijk stuurden vorige week een brief naar hun EU-collega's, waarin zij voorstellen dat de 26 Schengenlanden hun grenzen maximaal een maand mogen sluiten als er een plotselinge toestroom is van illegale immigranten. In de zone is juist vrij reizen gegarandeerd.

Maar zelfs de Duitse minister van buitenlandse zaken Westerwelle heeft inmiddels gezegd dat 'we moeten opletten niet het verkeerde signaal af te geven'. In een interview met Die Zeit zei hij dat wat hem betreft 'het vrije verkeer van personen in Europa niet ter discussie staat'.

De Frans-Duitse brief is onderdeel van de verkiezingscampagne van president Sarkozy. Die wil op 6 mei herkozen worden als Franse president en moet het opnemen tegen de socialist François Hollande. Om te winnen probeert Sarkozy stemmen te winnen uit extreem-rechtse hoek, onder meer door te dreigen dat Frankrijk binnen een jaar uit Schengen zal stappen als hij zijn zin niet krijgt. Dat Duitsland het voorstel steunt, wordt als verkiezingssteun van Merkel aan Sarkozy gezien.

Zweden en andere landen zeiden gisteren tijdens een vergadering in Luxemburg niets in het Frans-Duitse plan te zien. Eurocommissaris Malmström (binnenlandse zaken) voegde toe dat "Schengen veel te belangrijk is om te laten gijzelen door een verkiezingscampagne".

In het Europees Parlement stemden parlementariërs woensdag juist in met het standpunt dat de lidstaten niet zomaar zelf hun grenzen mogen sluiten, maar dat zij dit in nauw onderling overleg moeten doen. De Roemeense Europarlementariër Ioan Enciu (Socialisten) zei in een verklaring dat het Europarlement "elke poging verwerpt om immigratie te definiëren als een mogelijke bedreiging en als een geldige reden om controles in te stellen bij de Europese binnengrenzen".

De EU-landen aan de ene kant en het Europarlement aan de andere kant hebben elk evenveel zeggenschap over aanpassing van de Europese regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden