Sarkozy roept EU op tot gezamenlijk plan autosteun

Van onze redactie economie

amsterdam – De Franse president Nicolas Sarkozy geeft zijn plannen om de auto-industrie te steunen niet op, en ontkent dat de maatregelen protectionistisch zouden zijn.

Sarkozy wil 6 miljard euro steun uittrekken voor Peugeot en Renault, op voorwaarde dat de twee geen fabrieken in Frankrijk zullen sluiten. Die voorwaarde kwam hem op forse kritiek te staan van veel EU-leden, omdat de maatregel protectionisme in de hand zou werken. Sarkozy overweegt nu de voorwaarde te schrappen, maar in de praktijk lijkt er weinig te veranderen. Een woordvoerder van Peugeot zei dat het bedrijf ’een morele overeenkomst heeft met de overheid’, en niet van plan is die te negeren als de eis uit de voorwaarden verdwijnt.

Sarkozy kiest inmiddels voor de tegenaanval door te wijzen naar de Amerikaanse steun voor de auto-industrie. Na een eerder ingrijpen is de Amerikaanse overheid aan het inventariseren of General Motors, Ford en Chrysler meer geld nodig hebben om te overleven. Gisteren maakte GM een verlies over 2008 bekend van 30,9 miljard dollar, het vierde jaar op rij waarin verlies word geleden.

In verschillende Europese landen werd gisteren geprotesteerd tegen dreigende ontslagen bij dochterbedrijven van GM. In Duitsland trokken 15.000 werknemers van Opel naar het hoofdkantoor in Rüsselsheim om te demonstreren.

Tijdens de Europese top in Brussel komende zondag zal Sarkozy opnieuw aandringen op een gezamenlijk EU-plan voor de auto-industrie. „Ik hoop dat de Europese Commissie gaat reageren en begrijpt dat er andere zaken aan de orde zijn dan het naleven van regels”, aldus de Franse president.

Eurocommissaris Antonio Tajani (transport) zei dat de EU aan het bekijken is of er een zaak bij de WTO kan worden aangespannen vanwege oneerlijke concurrentie. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat er geen dubbele standaard gehanteerd kan worden voor landen binnen en buiten de EU: „Als we ons willen beschermen tegen steun van buiten de EU, dan kunnen we het intern ook niet toestaan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden