Sarkozy: relschoppers moeten het land uit worden gezet

(Novum/AP) - De 120 buitenlanders die zijn veroordeeld wegens betrokkenheid bij de rellen van de afgelopen tijd moeten het land uit worden gezet, heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy woensdag gezegd. Alle veroordeelde buitenlanders, ook degenen met een verblijfsvergunning, moeten zonder dralen worden uitgezet, aldus Sarkozy, die eraan toevoegde de betreffende regionale prefecten opdracht te hebben gegeven hier zorg voor te dragen.

Op tal van andere plaatsen was het in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw onrustig, maar volgens de landelijke politie lag het aantal geweldsincidenten lager dan de twee voorgaande nachten.

Bij ongeregeldheden in een buitenwijk van de Zuid-Franse stad Nice raakte dinsdagavond een man zwaargewond toen hij een halter tegen zijn hoofd kreeg die klaarblijkelijk vanaf een flat in de wijk Moulins naar beneden was gegooid. De man is in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis opgenomen, aldus de politie.

In Lyon werd de metro gesloten nadat op één station een brandbom was ontploft. Niemand raakte gewond. In Arras, in het noordelijke departement Pas-de-Calais, werden een grote meubel- en elektronicazaak en een tapijtenwinkel geplunderd en in brand gestoken. In Grasse in het zuidoosten van het land werd een magazijn dat werd gebruikt door de krant Nice-Matin in brand gestoken.

In een busremise in Dole, in de Jura, werden negen bussen in brand gestoken en in Bassens, in de buurt van Bordeaux, explodeerde een bus nadat er een brandbom naar binnen was gegooid. De chauffeur wist te ontkomen.

In totaal werden er in onrustige steden in Frankrijk in de nacht van dinsdag op woensdag 617 auto's in brand gestoken, ongeveer de helft minder dan de nacht daarvoor. Het aantal steden waar zich onlusten voordeden bedroeg 116, tegen 226 in de nacht van maandag op dinsdag.

In Toulouse gooiden jongeren benzinebommen naar de politie, die daarop traangas inzette. Dat gebeurde terwijl minister Sarkozy op bezoek was in de stad. "Niemand van ons heeft een keus", zei Sarkozy tegen vertegenwoordigers van politie en brandweer. "We moeten slagen. We zullen geen centimeter wijken."

Premier Dominique de Villepin zei in het parlement dat Frankrijk gewond is. "Het herkent zichzelf niet in deze verwoeste straten en wijken, in deze uitbarsting van haat en geweld (...). Het herstel van de orde heeft de absolute prioriteit." Ook gaf hij impliciet toe dat Frankrijk zijn egalitaire idealen niet heeft waargemaakt, door discriminatie 'een dagelijkse en herhaalde realiteit' te noemen. "vWe moeten duidelijk zijn: het uur van de waarheid is aangebroken voor de republiek", aldus de premier.

Blijkens een opiniepeiling waarvan de resultaten woensdag in de krant Le Parisien stonden vindt 73 procent van de Fransen dat de autoriteiten de mogelijkheid moeten hebben om uitgaansverboden in te stellen. Lokale overheden hebben sinds dinsdag op grond van de noodtoestand de mogelijkheid een avondklok in te stellen. Woensdagmiddag hadden enkele gemeenten en regio's, onder andere Rouen, le Havre, Nice, Cannes en Antibes, een avondklok ingesteld. Jongeren onder de 16 mogen daar vanaf 22.00 uur zonder begeleiding van een volwassene de straat niet meer op.

De wet op grond waarvan de noodtoestand is uitgeroepen stamt uit 1955 en was toen bedoeld om het hoofd te kunnen bieden aan onlusten in de toenmalige Franse kolonie Algerije. Hij werd voor het laatst toegepast in 1984, in het overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië. In Frankrijk zelf is de wet niet eerder toegepast. De noodtoestand geeft de politie ook de mogelijkheid personen onder huisarrest te plaatsen en in hun bewegingsvrijheid te beperken, wapens in beslag te nemen en bepaalde plekken af te sluiten.

Volgens Franse historici zijn de rellen omvangrijker dan die tijdens de studentenrevolte van 1968 in Parijs, die leidde tot een landelijke staking waaraan tien miljoen mensen deelnamen en die president Charles de Gaulle dwongen het parlement te ontbinden en premier Georges Pompidou te ontslaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden