Sarkozy pronkt met Libië, maar vreest onthulling over suikertante

Libië-conferentie gaat over geld, eenheid en islamisten

KLEIS JAGER | PARIJS

De nieuwe leiders van Libië presenteren zich vandaag aan de internationale gemeenschap in Parijs. De top-ontmoeting is ook een podium voor gastheer Nicolas Sarkozy.

De 'Conferentie van de Vrienden van Libië', zo heet de bijeenkomst in het Elyséepaleis. Initiatiefnemer Sarkozy onderstreept zo dat hij een verantwoordelijke wereldleider is die zich actief bemoeit met het vervolg, nadat hij Libië eerst van een dictator heeft helpen bevrijden.

Sarkozy kan dat goed gebruiken. Elders in de stad presenteren twee journalisten een onthullend boek over zijn betrekkingen met de steenrijke Liliane Betancourt, erfgename van het l'Oréal-concern. Zij hebben nieuwe, hardere aanwijzingen dat Frankrijks beroemdste suikertante Sarkozy voor zijn verkiezingscampagne van 2007 een envelop met contant geld toestopte. En dat hij later getuigen en een onderzoeksrechter liet intimideren.

Maar terwijl de socialistische presidentskandidate Martine Aubry om een onderzoek vraagt, buigt Sarkozy zich dus over grootsere dingen: hoe moet het Libië van de toekomst vorm krijgen? De Libische Overgangsraad, die door Sarkozy als eerste werd erkend, zal uitleggen hoe hij van een land zonder enige ervaring met democratie, een verzameling stammen, een eenheid denkt te maken.

Behalve de loszand-structuur is de invloed van islamisten een bron van zorg. Volgens Parijs is de vrees voor radicalisering van de Overgangsraad ongegrond, maar daar denkt Algerije, dat onderdak biedt aan Kadafi's vrouw Safia, zijn dochter en twee zoons, anders over. De Algerijnen hebben geen vertrouwen in de capaciteit van de nieuwe leiders dat gevaar te bezweren.

Daarbij staat een missie onder VN-vlag op de agenda, een operatie die de orde moet handhaven. Dat ziet er problematisch uit. De leider van Overgangsraad, Moestafa Abdel-Jalil, heeft gisteren laten weten dat hij geen buitenlandse militaire waarnemers over de vloer wil hebben, noch een politiemacht die lokale agenten moet opleiden. Bovendien zullen China en Rusland, wel aanwezig in Parijs, er niet zomaar mee instemmen. Deze landen vinden nog altijd dat VN-resolutie 1973, bedoeld om de burgerbevolking te beschermen, misbruikt is om de rebellen rechtstreeks te steunen.

De conferentie gaat ook over de Libische tegoeden in het buitenland (waarde: 140 miljard euro) die bij wijze van straf tegen Kadafi werden bevroren. Frankrijk heeft toestemming gevraagd aan het VN-sanctiecomité om ruim 1 miljard aan Libische tegoeden ter beschikking te stellen. Dinsdag keurde het sanctiecomité al een verzoek van Groot-Brittannië goed. De geldkwestie is cruciaal, omdat instabiliteit dreigt als ambtenaren geen salaris krijgen. "Ons succes hangt af van het deblokkeren van deze fondsen", waarschuwde de nummer twee van de Overgangsraad, Mahmoed Jibril. "De strijd voor de opbouw van het land wordt nog moeilijker dan de oorlog."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden