Sarkozy naar rechter na uitlekken geheime tapes

(TROUW)

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni slepen voormalig presidentieel adviseur Patrick Buisson voor de rechter. Dat hebben hun advocaten gisteren aankondigd. Tijdens Sarkozy's verblijf in het Elysée maakte Buisson in het geheim opnames van vergaderingen. Transcripten daarvan verschenen deze week onder meer in het satirische blad Le Canard Enchaîné.

Centraal in de affaire staat Buisson, de 64-jarige historicus met een extreem-rechts verleden die het tot raadgever van Sarkozy schopte tijdens diens presidentschap (2007-2012). Hij maakte vaak opnames van vergaderingen van Sarkozy en zijn adviseurs. "Om volgende vergaderingen te kunnen voorbereiden", aldus Buissons advocaat, die ontkende dat zijn cliënt achter het lekken van de opnames zou zitten.

Het leeuwedeel van die opnames is nadien vernietigd. "Maar enkele zijn gestolen", aldus de advocaat, die aankondigde dat Buisson aangifte van diefstal zou doen tegen onbekende personen.

In de opnames laat Sarkozy zich niet in de meest positieve bewoordingen uit over enkele leden van zijn regering. Ook valt te beluisteren dat Bruni grapjes maakt over haar financiële situatie, nadat ze haar modellencarrière op een laag pitje heeft gezet. "Ik dacht dat ik een man met geld trouwde... Ik had grote contracten en nu niets."

De afluisterpraktijken komen ongelegen voor de UMP, de rechtse partij van Sarkozy. Over zeventien dagen vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. De partij was al in een lastig parket gebracht door haar voorzitter Jean-François Copé. Die zou UMP-geld gebruikt hebben om familieleden en vrienden financiële steun te geven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden