Update

Sarkozy: Assad moet aftreden om 'weerzinwekkend bloedbad'

Een Syrische vrouw houdt een kaarsje omhoog en een Syrische revolutievlag vast, in Beirut, Libanon. Beeld ap
Een Syrische vrouw houdt een kaarsje omhoog en een Syrische revolutievlag vast, in Beirut, Libanon.Beeld ap

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Syrische president Bashar al-Assad vandaag opgeroepen af te treden. Sarkozy stelde dat Assad verantwoordelijk is voor 'weerzinwekkende bloedbaden' tegen zijn eigen volk.

In een toespraak voor Franse militairen stelde Sarkozy dat de Syriërs de gelegenheid moeten krijgen hun eigen toekomst te bepalen. Damascus richt bloedbaden aan die in de hele wereld tot afschuw leiden, zei Sarkozy.

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 5000 mensen gedood sinds in maart vorig jaar de protesten tegen het regime van Assad begonnen. Assad zegt dat gewapende bendes en extremisten met banden met Al Qaida achter het geweld in Syrië zitten.

Arabische Liga
Eind vorig jaar arriveerden waarnemers van de Arabische Liga in Syrië. De waarnemers moeten toezien op de uitvoering van een vredesplan. President Assad heeft beloofd troepen terug te trekken uit stadscentra en politieke gevangenen vrij te laten.

De Liga heeft voor zaterdag in Caïro een spoedvergadering belegd over de eventuele terugtrekking van waarnemers uit Syrië. Ondanks de aanwezigheid van de waarnemers gaan Syrische veiligheidstroepen door met het doodschieten van betogers.

De vergadering zal een eerste verslag aanhoren van het hoofd van de waarnemersmissie, zei de vicesecretaris-generaal van de Liga, Ahmed bin Heli. Een andere Arabische functionaris zei dat de ministers zullen bespreken of de waarnemers vanwege het aanhoudende geweld moeten worden teruggetrokken.

Geen definitief besluit
Op de bijeenkomst wordt nog geen definitief besluit verwacht. Het zal eerder gaan om een aanbeveling aan een volgende ministersvergadering.

Er zijn ongeveer honderd waarnemers van de Arabische Liga in Syrië. Zij moeten kijken of de regering haar belofte nakomt om het negen maanden durende geweld in Syrië te beëindigen, maar volgens activisten zijn in de week sinds de waarnemers aan het werk zijn gegaan opnieuw honderden mensen gedood.

Secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby gaf gisteren toe dat er nog steeds bloed wordt vergoten. Hij zei dat desondanks de waarnemersmissie geleid heeft tot belangrijke concessies van het regime, zoals de terugtrekking van tanks en artillerie uit de steden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden