’Sarko was gewoon te goed, jammer genoeg’

Echt verrast was de socialistische aanhang niet over het verlies van Ségolène Royal. En toch komt de uitslag hard aan in de Rue de Solvérino.

„Hoe hebben zoveel mensen op die engerd kunnen stemmen!”, zegt Laurence in het café, terwijl ze de tranen uit haar ogen veegt. Momenten eerder zag ze op de televisie dat Ségolène Royal verloren heeft. „Ik walg ervan in wat voor land ik leef.”

Op straat voor het café, bij het hoofdkwartier van de Parti Socialiste in de Rue de Solvérino, hebben zich enkele duizenden vooral jonge aanhangers van Royal verzameld. Het nieuws van haar verlies komt niet helemaal als een verassing, maar komt toch hard aan.

„Sarko was gewoon te goed jammer genoeg”, zegt Sophie (26), studente economie. „Zijn redevoeringen, de manier waarop hij zalen wist te bespelen, de precisie waarmee hij zijn ideeën wist te formuleren. Daarbij stak Ségolène vaak nogal flauwtjes af. En als je twijfelde dan koos je dus voor hem”.

Er zijn nog veel meer verklaringen. Frankrijk zou te macho zijn, nog niet klaar voor een vrouwelijke president. Sarkozy zou een klimaat van angst geschapen hebben en vervolgens roepen dat hij de mensen wel zal beschermen. Niemand die Royal op dit moment wil afvallen. Cédric (47), chef-foto bij een tijdschrift wijst nog eens op de goede kanten van haar campagne. Het feit dat ze de eerste ronde heeft gehaald. „En de manier waarop ze naar de mensen luisterde. En bij Sarko zullen we dat nog niet zien.”

Ségolène Royal is ondertussen onder luid gejuich ontvangen. Ze loopt direct door naar het dakterras en spreekt nu daar vandaan de menigte toe. Over toekomstige overwinningen heeft ze het, maar vanaf grote schermen op het podium kijken de socialistische partijbaronnen, die in de diverse tv-studio’s zijn om de uitslagen te becommentariëren, meewarig op haar neer.

Het rommelt al in de Parti Socialiste. Nog geen uur na de uitslag zoemt al het gerucht dat prominent Domique Strauss-Kahn de partij verlaten heeft. Het blijkt vals. Maar hij gaat wel samenwerken met de nieuwe beweging van Francois Bayrou.

Op een terrasje verderop hoopt Nadia (29) consultant bij een bank, dat Royal in staat zal zijn de boel bij elkaar te houden en de ingezette hervorming van de partij gestalte te geven. Zelfs al is het overduidelijk opportunisme, het is belangrijk dat de partij richting centrum gaat. En inderdaad lijkt dat de enige manier waarop links in Frankrijk ooit nog aan de macht kan komen. Maar, zegt Laurent (23) een tafeltje verderop bitter: „Die riedel horen we altijd. Waarom zou het nu wel gebeuren?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden