Sarko stevent af op meerderheid

Geen luistertoernee voor de nieuwe Franse president. Nicolas Sarkozy heeft haast. In het parlement stevent hij af op een absolute meerderheid.

Paul-Kleis Jager

De Fransen mogen de hypotheekrente aftrekken, wie dat wil kan meer werken dan de wettelijke 35 uur en om de fiscale vlucht van de zeer rijken te stoppen zal niemand nog meer dan de helft van zijn inkomen kwijt zijn aan de fiscus.

Zo heeft Nicolas Sarkozy het beloofd en zo zal hij het ook doen: licht tegenstribbelende ministers riep hij dit weekeinde tot de orde.

„Vorige regeringen zwichtten voor de verleiding rustig af te wachten, en uiteindelijk bleek de tijd al om”, zei Sarkozy in Le Havre voor een zaal met aanhangers. De hypotheekrenteaftrek is dus bedoeld voor iedereen die een lening heeft afgesloten. En niet alleen voor wie na 6 mei – dag waarop hij werd gekozen – een koopakte heeft getekend, zoals Eric Woerth, verantwoordelijk minister voor de uitgaven, had beweerd.

Ook met andere beloften valt niet te marchanderen, waarschuwde Sarkozy. Van elke twee vertrekkende ambtenaren zal er één niet worden vervangen. Hij mikt op een afslanking van het ambtenarenapparaat (vijf miljoen werkenden) van minstens 30.000 banen per jaar.

Het postcodebeleid in het onderwijs wordt versoepeld. Nu wringen veel ouders zich in allerlei bochten om scholen met een ongunstige reputatie te mijden. Uiteindelijk, in 2010, moet de schoolkeuze helemaal vrij zijn.

10 juni kiest Frankrijk een nieuw parlement, en „als we echt iets willen veranderen, moet onze meerderheid zo groot mogelijk zijn”, aldus Sarkozy in Le Havre. De daadkracht van speedy Sarko (ook wel lapin Duracell, Duracell-konijn genoemd) slaat aan. Zijn UMP staat op het punt links te verpletteren: peilingen voorspellen dat hij met 410 tot 450 gedeputeerden de absolute meerderheid in de Assemblée Nationale (577 zetels) krijgt waar hij naar verlangt.

Het zal ook iets te maken hebben met de staat van ideologische en organisatorische ontreddering waarin de socialistische partij van Ségolène Royal verkeert. Maar zwaarder weegt het activisme van Sarkozy, die volgens sommigen nu al met een Kennedy-achtige allure de ’geur van heiligheid’ rond het ambt heeft verdreven.

Sinds zijn verkiezing bezocht hij Berlijn en Brussel, in een poging de patstelling rond de Europese grondwet te doorbreken. Hij zette een nieuwe regering in elkaar, lunchte met het personeel van een ziekenhuis in Duinkerken en de Airbus-fabriek in Toulouse, ontving tientallen gasten voor besprekingen, variërend van vakbondsleiders tot de emir van Katar.

Gisteren was hij in Madrid, om met premier Zapatero over zijn ’vereenvoudigd verdrag’ voor Europa te spreken. Volgens een enquête gisteren is er zelfs sprake van een heus ’Sarkozy-effect’ op het moreel van de huishoudens: de maand mei toont een sprong in het optimisme van de Fransen. Zo zijn er meer mensen positief gestemd over hun financiële toekomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden