Sarko is terug, om u te dienen

Voorzitterschap van zijn partij moet springplank worden naar tweede termijn als president

Echt weg is hij nooit geweest, maar nu is hij er dan weer helemaal. Nicolas Sarkozy is kandidaat voor het voorzitterschap van zijn partij. Die baan moet zijn springplank worden naar een tweede termijn als president.

Sarkozy maakte gistermiddag zijn come back wereldkundig op Facebook, morgenavond zal hij waarschijnlijk in een van de achtuurjournaals alle aandacht voor zich opeisen.

In mei 2012 zei hij de politiek vaarwel na zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen tegen François Hollande. Voorgoed, suggereerde hij. Maar het geknoei van François Hollande kan 'Sarko' niet langer aanzien, meldt opinieblad Le Point deze week. "Hollande eindigt met pek en veren", zo wordt het ex-staatshoofd zelfs geciteerd. Zijn rivaal is volgens Sarkozy een 'eeuwige leugenaar' die van het begin af aan de verkeerde diagnose stelde van de toestand van het land.

Voor Sarkozy is het onmogelijk om te blijven toekijken hoe 'het stervende socialisme' onmachtig is de haperende economie vlot te trekken en hoe het Front National hier straks van gaat profiteren. Het landsbelang roept, hij zegt er een uiterst lucratief alternatief graag voor te laten schieten: "Ik kan niet anders. Wat moet ik dan zeggen? Een investeringsfonds beginnen en u zomaar met alles achterlaten?"

Het is de taal van wat in Frankrijk een homme providentiel wordt genoemd, een door de voorzienigheid gezonden leider. Die figuur is een constante in de Franse geschiedenis. Napoleon keerde terug van zijn ballingschap op Elba, De Gaulle voorkwam dat het land ten onder ging aan de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. In deze traditie van grote mannen probeert Sarkozy zich nadrukkelijk te plaatsen.

Zeer waarschijnlijk zal Sarkozy eind november de strijd winnen om het leiderschap van zijn hopeloos verdeelde partij, de UMP. Maar het is de vraag of zijn retoriek buiten de kring van bloedfanatieke fans nog zal aanslaan. Volgens peilingen vereenzelvigt een ruime meerderheid van de bevolking Sarkozy - net als Hollande - vooral met mislukkingen. Ook onder Sarkozy kwamen er werklozen bij, verslechterde Frankrijks concurrentiepositie en liepen de schulden op.

Behalve met de matige resultaten van zijn mandaat zit Sarkozy met enkele juridische affaires in zijn maag, zaken die allemaal betrekking hebben op illegale partijfinanciering. Daarbij is een opmerkelijk groot aantal naaste medewerkers uit zijn tijd als president kind aan huis bij het paleis van justitie vanwege malversaties. Een ander, niet onaanzienlijke hindernis is de kwaliteit van de concurrentie voor de UMP-kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in 2017. Sarkozy zal moeten afrekenen met de ex-premiers François Fillon en Alain Juppé die beiden zijn voorzien van het aura van bedachtzame staatsman.

Troeven heeft Sarkozy natuurlijk ook, om te beginnen is er zijn onmiskenbare charisma. De werking daarvan is bij elke thuiswedstrijd van Paris Saint-Germain waar te nemen als Sarko plaatsneemt op de eretribune van het Parc des Princes. Zijn entree is altijd aanleiding voor plotselinge drukte of een opstootje, zo graag willen mensen hem zien of even aanraken. Na afloop van de wedstrijd gaat hij vaak even langs in de kleedkamer om PSG's grote ster Zlátan Ibrahimovic de hand te schudden. In hem zou hij volgens vrienden een natuurkracht herkennen die zich door niets laat stoppen.

Hoe de nieuwe episode van de Sarko-saga ook afloopt, voor veel van zijn vijanden is de terugkeer goed nieuws. Sommige media, zoals het linkse opinieblad Marianne en de site Mediapart, deden jarenlang goede zaken met Sarko-bashing en gaan nu misschien weer gouden tijden tegemoet. Marine Le Pen zegt uit te kijken naar een confrontatie met deze 'man van het verleden' net als trouwens Hollande.

De president hoopt Sarkozy als vogelverschrikker te gebruiken om zijn verdeelde socialisten te verenigen. Groot probleem voor Hollande: dat hij het in 2017 nog een keer mag proberen wordt steeds onwaarschijnlijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden