recept

Sardijnse tomatensalade

null Beeld RV
Beeld RV

Geïnspireerd door een recept uit een tijdschrift, en nog meer door de overvloed aan heerlijke tomaten in deze tijd van het jaar, kwam ik op het idee om deze maaltijdsalade te maken, waarin een glorieuze hoofdrol voor de tomaat is gereserveerd.

Gebruik het liefst zoveel mogelijk verschillende tomaten om het zo mooi en lekker mogelijk te maken: pruim-, kers-, tros-, vleestomaten... wat er allemaal maar voorhanden is aan smakelijke soorten van tomaten.

De karakteristieke smaken van het eiland Sardinië (venkel, sinaasappel, munt, groene olijven) geven de salade een verrassende draai, en met tonijn en brood maak je er een volledig maal van.

Ingrediënten:

(Hoofdgerecht voor 4 of 5 personen)

1/2 rode ui

5 eetlepels rode wijnazijn

1/2 venkelknol

1 kilo gemengde tomaten

4 takjes munt

4 takjes platbladige peterselie

2 takjes rozemarijn

3 eetlepels kleine groene olijven

1 volle theelepel Dijon-mosterd

1 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil

2 eetlepels vers sinaasappelsap

extra vierge olijfolie

zout, versgemalen peper

2 blikjes tonijn in (olijf)olie

Bereiden:

Snij de ui heel dun in halve ringen en schep ze om met 3 eetlepels van de rode wijnazijn. Schaaf de venkelknol in ragfijne plakjes; bewaar het groen. Snijd de tomaten in stukken/helften/plakken.

Hak de munt en peterselie grof. Ontpit de olijven. Roer de mosterd, sinaasappelrasp en het sap, 2 eetlepels azijn, 60 milliliter olijfolie, een mespunt zout en flink wat peper door elkaar tot een lobbige dressing. Spoel de uiringen af en dep ze goed droog.

Meng in een grote, wijde schaal de tomaten, ui, venkel, olijven en dressing door elkaar. Verdeel de tonijn, venkelgroen, munt en peterselie over de salade.

Serveer met 8 flinke sneden ciabatta of een ander Italiaans brood. Rooster het brood knapperig en wrijf het dan stevig in met knoflook. Druppel er wat olijfolie over.

Variatie: vervang de tonijn door parten hardgekookt ei of grof geschaafde pecorino.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden