Sardientjes met fenegriekkaas

Als Gilles Goujon van de Auberge du Vieux Puits uit Fontioncouse Nederlandse kaas gebruikt, dan kiest hij voor de biologische kazen van Hooidammer uit het Friese Oudega. Een hele eer, want Gilles Goujon werd een paar jaar geleden officieel uitgeroepen tot beste kok van Frankrijk. Gilles houdt van de Hooidammer pure geitenkaas, de specifiek Friese kruidnagelkaas, maar het allerliefst werkt hij met de Hooidammer fenegriekkaas, die zacht naar noten geurt. Hier in Zuid-Frankrijk is de waardering voor deze kazen groot. Op de in Lézignan-Corbières met Pinksteren gehouden officiële kaasproeverij van het departement Aude scoorden ze heel hoog. Een prachtig resultaat voor Nederlandse biologische kaas in hét kaasland van Europa. Hooidammer fenegriekkaas is vaak te krijgen in biologische of natuurwinkels. Ik geef u hier het heerlijke vierpersoonsrecept met deze fenegriek-kaas dat Gilles Goujon onlangs schreef en ons liet proeven.

Benodigdheden:

filets van 12 sardines

1 tomaat, 6 tomaten

12 plakjes Hooidammer fenegriek-kaas

1 bosje basilicum

8 cl. olijfolie

filodeeg (desnoods dunne loempiavellen)

1 sjalotje

Verwijder de graat uit de sardines zodat u 24 filets krijgt. Snijd 1 tomaat in plakjes, die u vervolgens halveert.

Leg tussen twee sardinefilets een half plakje tomaat, 1 blaadje basilicum en 1 plakje Hooidammer fenegriekkaas. Strooi er wat zout en peper op en omwikkel het met filodeeg. Maak zo 12 deegpakjes.

Snijd de resterende 6 tomaten doormidden, verwijder de pitjes, hak ze in stukjes en smoor ze in de olijfolie met de fijngehakte sjalot tot u een dikke rode moes hebt. Doe er peper en zout bij met zeer fijn gehakte basilicum.

Bak in een braadpan op hoog vuur in wat olijfolie de sardine-pakjes goudbruin.

Verdeel de tomatensaus over de vier voorverwarmde borden en leg er de sardine-pakjes bij. Garneren met een blaadje basilicum en dunne stukjes verkruimelde Hooidammer fenegriek-kaas die op de warme tomatensaus smelten.

Wij dronken er een witte Corbièreswijn bij: een Château Grand Moulin van Jean-Noël Bousquet uit Luc-sur-Orbieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden