Sarcofagen Romanovs worden heropend

Nieuw DNA-onderzoek tsarenfamilie, want kerk niet overtuigd

GEERT GROOT KOERKAMP

Het was een staatsbegrafenis zoals Rusland die na de Oktoberrevolutie van 1917 niet meer had gezien. De toenmalige president Boris Jeltsin was er, naast talrijke hoge gasten uit binnen- en buitenland. Exact tachtig jaar na te zijn vermoord door de communisten vonden tsaar Nicolaas II en leden van zijn gezin in juli 1998 hun laatste rustplaats in de Petersburgse Peter- en Paulsvesting. "Dit is een daad van menselijke rechtvaardigheid", zei een geëmotioneerde Jeltsin. "Als president en als mens moet ik hier zijn. Ik buig mijn hoofd voor de slachtoffers van een genadeloze moord."

Maar de Russisch-orthodoxe kerk was er verre van overtuigd dat deze stoffelijke resten daadwerkelijk toebehoorden aan Ruslands laatste tsaar Nicolaas II en leden van zijn gezin. De kerk stemde daarom alleen in met een indrukwekkende uitvaartdienst voor 'niet nader geïdentificeerde' slachtoffers van de commmunistische terreur.

Zeventien jaar later is die twijfel niet weggenomen, reden voor de Russische regering de kerk terwille te zijn en de sarcofagen te laten heropenen voor een laatste genetische expertise, die eens en voor altijd de puntjes op de i moet zetten. Voor de Russisch-orthodoxe kerk dan, want voor historici en ook de Russische justitie bestaat er geen twijfel dat de in 1991 gevonden lichamen correct zijn geïdentificeerd.

Datzelfde geldt voor de resten van Nicolaas' zoon Aleksej en diens zus Maria, die pas in 2007 op zeventig meter van de oorspronkelijke vindplaats werden aangetroffen, in de omgeving van de stad Jekaterinenburg in de Oeral. De tsaar, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen, alsook enkele personeelsleden werden in de nacht 16 op 17 juli 1918 doodgeschoten. De moordenaars probeerden zich van de lichamen te ontdoen door ze te verbranden en met zoutzuur te overgieten.

DNA-onderzoek laat geen twijfel bestaan over de onderlinge verwantschap tussen de mensen die op beide locaties zijn aangetroffen. Het aanvankelijk ontbreken van de lichamen van Aleksej en Maria was een van de argumenten die de kerk aanvoerde tegen de conclusies van de wetenschappers.

Hun resten bevinden zich sinds 2007 in het Moskouse Staatsarchief. "Dat hoort niet", vindt de directeur van het archief, Sergej Mironenko. "Ze moeten worden begraven." De voorbereidingen daartoe zijn in volle gang. De begrafenis moet plaatsvinden op 18 oktober. Intussen is een strafrechtelijk onderzoek naar hun dood heropend. Niet omdat er twijfel is over eerdere conclusies, maar 'in het licht van nieuwe feiten'.

Ook de Romanovfamilie wil graag een punt zetten achter het onderzoek en roept de kerk op 'de wetenschap te geloven'. Voor de kerk is een onbetwiste identificatie van bijzonder belang, omdat het tsarengezin heilig is verklaard, als martelaren die zijn gestorven omwille van het christelijk geloof. De stoffelijke resten in de Peter- en Paulsvesting zullen daarom worden beschouwd als relikwieën, als de kerk akkoord gaat met de uitkomst van de nieuwe expertise.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden